1 2 3 4 5

ВестиМАРИХУАНА ЈЕ ДРОГА?

Наравно, канабис није ништа ново и непознато. Коренови употребе канабиса (марихуане) су познати још од пре 5000 година што је доказано у археолошким ископинама из Сибира. У Кини се канабис користи као лек хиљадама година. Сматра се да је употреба канабиса у једну руку и била и јесте легална, јер је иста састојак многих тинктура и екстракта који се користе у медицинске сврхе.

Канабис се у последње време не сматра само „дрогом“ за уживање, већ и као значајна медицинска супстанца, која болове и симптоме депресије умањује, побољшава сан и апетит. Њено позитивно дејство се огледа и у смањењу мучнине након хемиотерапија, шири дисајне путеве и смањује симптоме запаљења. Поједини научници су одушевљени научним сазнањем да марихуана може да предупреди настанак дегенеративних промена на мозгу. Прва сазнања о медицинском деловању марихуане у виду смањења интензитета болова и грчева мишића, описана су средином прошлог века.

Канабис се по учесталости употребе налази одмах иза алкохола и присутан је у широкој употреби од почетка 20-ог века. Конзумација канабиса доживела је процват 1990 година. Различити облици канабиса (Хашиш или Марихуана) су се усталили као средство за пушење, чија се конзумација сматра трећом по учесталости од свих психоактивних супстанци. У већини европских земаља, употреба наведених психоактивних супстанција није законски дозвољена осим у медицинске сврхе. Већ при првој конзумацији може доћи до појаве психоза које се сваком следећом конзумацијом могу продубљивати. У последње 2 деценије долази до експанзије синтетски произведених деривата марихуане, који при конзумацији доводе до повећања ризика од настајања психоза. Психозе настају као последица психогеног ефекта супстанце која се налази у марихуани, који се презентују у виду параноје, еуфорије, халуцинација и разних сензорних поремећаја.

Међутим, према новим истраживањима „Марихуана је благослов за теско оболеле“.

МЕДИЦИНСКА МАРИХУАНА представља марихуану која се користи за третирање одређених болести или за ублажавање симптома болести. Таква марихуана се прави од сувог лишћа канабиса. Може се уносити у организам на разне начине – пушењем, инхалацијом или мешањем са храном и пићем. Медицинска марихуана се такође употребљава у облику пилула или у облику уља.

Када је марихуана оправдана за употребу?

Многобројне студије су показале да је употреба марихуане оправдана код одређених стања/обољења и да је бенефит марихуане у датим стањима приметан.

Стања/обољења код којих је оправдана употреба марихуане (Важи са У.С.А.):

- Amyotrophic lateral sclerosis (ALS)

- Anorexia uzrokovana HIV/AIDS

-Хронични бол

-Кронова болест

-Епилепсија или учестали епилептични напади

-Глауком

-Мултипла склероза или изражени мишићни спазми (грчеви)

-Мучнина, повраћање који су повезани са третманом малигног обољења

-Терминална фаза болести

Да ли је медицинска марихуана безбедна?

Као и код употребе сваке лековите супстанце, постоје краткотрајни и дуготрајни ризици које употреба марихуане носи са собом:

-Зависност - јавља се у 10% корисника марихуане који су почели са конзумацијим пре 25-е године,

-Тешкоће са дисањем – код људи који пуше марихуану,

-Вртоглавица,

-Премећаји концентрације или памћења,

-Тахикардија ; Повећан ризик од срчаног удара,

-Негативне интеракције марихуане са другим лековима.

Шта је толико лоше када је у питању марихуана?

И поред тога, што иницијално умањује симптоме болести и доводи до побољшања општег стања, приликом саме употребе марихуане организам се теже бори са самом болешћу. Марихуана може да штети срцу, плућима, когнитивним функцијама као и потенцији (код дуготрајне и прекомерне употребе). Поједина истраживања наводе, да марихуана садржи више канцерогених материја него цигарете.

Закључак

Канабис је популарна и честа “лака” дрога која је у употреби међу широком популацијом. Већина људи који употребљавају канабис не излажу се ризику од развоја менталног обољења, психоза или других поремећаја организма и општег стања. Марихуана ублажава симптоме болести, олакшава болове, побољшава апетит и користи се као лек у неким болестима. Међутим, дуготрајна употреба марихуане може да доведе до појаве поремећаја психичког стања. Хронична употреба марихуане у раном животном добу (пубертет и адолесценција) може да доведе до повећања ризика од настанка психоза у старијем животном добу.

Текст уредио др Латас Оља

Извори:

https://www.nationalgeographic.de/geschichte-und-kultur/marihuana-als-heilmittel-ein-tabu-faellt

https://www.uniklinik-freiburg.de/epilepsie/ueber-epilepsie/cannabis-und-epilepsien.html?L=

https://www.uni-passau.de/studium/service-und-beratung/psychologische-beratung/drogen-und-suchtverhalten/cannabis/

https://www.webmd.com/pain-management/features/medical-marijuana-uses