1 2 3 4 5

ВестиМАНИЈА

Клиничка слика
Рана фаза (хипоманија) обично почиње појачаним осећајем задовољства, самопоуздања, друштвености, креативности и енергије. У овој фази људи су врло продуктивни на послу, креативни, социјално привлачни и забавни за друштво. Због задовољства које пружа ова фаза болести многи не желе да потраже лекарску помоћ.

На жалост, ова фаза брзо може да ескалира у разбукталу манију. Током следеће фазе људи претежно постају еуфорични, увек превише енергични и негирају да нешто са њима није у реду. Лоше расуђују, импулсивно се понашају, постају бесни, раздражљиви и свадљиви ако им се неко супротстави. Други, који их познају, видеће да њихово понашање не одговара њиховом карактеру. Особа врло мало или уопште не спава, а и поред тога има огромну енергију и снагу, говори толико брзо да други не могу да испрате њено размишљање, мисли се толико брзо смењују да то отежава концентрацију и памћење идеја, лако им се омета концентрација скакањем мисли са једне идеје на другу, претерано су покретни, што је уочљиво и људима око њих, Нестрпљиво деловање без размишљања о последицама - као на пример - трошење новца преко својих могућности, неадекватне и индискретне сексуалне активности, повлачење будаластих корака у послу. У својој најтежој форми код маније се може појавити и губљење смисла за реалност са психотичним симптомима као што су слушање или виђење ствари које у реалности не постоје (халуцинације) или јављање фиксираних неоснованих веровања да је особа Месија или да је обдарена надљудским моћима (сумануте идеје).

Дијагноза
Пажљиво се испитује историјат болести, разговара се са особом како би се идентификовали знаци, симптоми и правило њихових понављања, и тако се долази до дијагнозе. Често се и породица укључује да би се тачно схватило шта је по среди и шта се дешава.

Лечење
Основ за сваки третман је коришћење лекова (стабилизатори расположења (психостабилизатори), антипсихотици, анксиолитици) како би се повратило и стабилизовало нормално расположење и функционисање. Додатно, психотерапија, едукација пацијената и породице и повезивање са људима са сличним проблемима такође могу допринети лечењу.

Извор: https://www.stetoskop.info/dusevne-bolesti-i-stanja-bolesti-zavisnosti-psihij/manija