1 2 3 4 5

ВестиХајмлихов маневар

Хајмлихов маневар се спроводи код особа с наглим и потпуним зачепљењем дисајног пута (не може дисати, не може говорити, не може кашљати). Особа која кашље или говори нема зачепљен дисајни пут.

Описао га је амерички хирург Heimlich 1975 године. Зачепљење настаје нагло током јела, или код мале деце током игре. Особа покушава удахнути ваздух, али без успеха. Усне и кожа постају плавкасти. Ако се не пружи помоћ, особа губи свест и за неколико минута умире. Притиском на горњи део трбуха повећа се притисак у трбушној шупљини. Притисак се преноси преко дијафрагме у плућа. Пораст притиска у плућима избацује страно тело из гркљана или душника попут чепа на боци шампањца. Ово је покушана метода која успева у већини случајева, али није безопасна. Преснажан притисак на трбух може повредити желудац, јетру или слезину. Зато снагу притиска треба прилагодити годишту и конституцији болесника.

Хајмлихов маневар код особе која стоји или седи

Станите унесрећеноме иза леђа и обухватите га рукама. Стиснуту шаку прислоните на горњи део трбуха, између пупка и врха грудне кости. Другом шаком обухватите прву. Брзо и снажно притисните трбух према унутра и горе. Залогај хране ће излетети из дисајног пута и особа ће продисати. Ако се то не догоди, понављајте поступак све док не успе или док се особа не онесвести.

Хајмлихов маневар код особе која лежи

Унесрећени треба лежати на леђима. Дланове положите на горњи део трбуха, између пупка и врха грудне кости. Брзо и снажно притисните трбух према доле и напред. Ако дисајни пут остане затворен, притисак можете поновити још 6-10 пута. Тада покушајте извадити страно тело прстима.

Вађење страног тела прстима

Глава треба бити забачена уназад. Једном руком прихватите доњу вилицу заједно с језиком и повлачите према горе. Погледајте је ли страно тело видљиво у усној шупљини, и ако јесте, уклоните га. Комад хране често вири из гркљана и може се дохватити кажипрстом и палцем или само кажипрстом. Не покушавајте наслепо дохватити страно тело јер ћете га највероватније угурати још дубље.

Хајмлихов маневар код трудница и гојазних особа

Женама у високој трудноћи не смемо притискати трбух, а врло гојазним особама не можемо обухватити трбух рукама. Код таквих особа Хајмлихов маневар се изводи притиском на доњи део грудне кости, три попречна прста изнад њеног врха.

Хајмлихов маневар као самопомоћ

Изводи се снажним притиском рукама на властити трбух или пребацивањем тела преко неког тврдог предмета (столица).

Хајмлихов маневар код деце од 1-8 година старости

Поступак је исти као код одраслих осим што се притисак на трбух код детета које лежи изводи само једном руком.

Поступак код онесвешћене особе

Ако особа с потпуним зачепљењем дисајног пута није при свести, одмах започните мере оживљавања (вештачко дисање и масажу срца). Једина разлика од уобичајеног поступка оживљавања јест да након сваког покушаја удувавања ваздуха (које ће при зачепљеном дисајном путу бити безуспешно) спасилац треба погледати је ли страно тело видљиво у устима, и ако јесте, извадити га.

Поступак код деце до једне године старости

Понављајте ове поступке (ударце у леђа и притисак на грудну кост) док не избаците страно тело. Не покушавајте наслепо прстима извадити страно тело јер ћете га код мале деце највероватније угурати још дубље. Код деце до једне године не проводи се Хајмлихов маневар . Уместо тога дете треба положити потрбушке на своју подлактицу тако да глава лежи на длану и усмерена је према доле. Другим дланом ударите четири пута по дечијим леђима, између лопатица. Ако страно тело не испадне, окрените дете на леђа и притисните прстима на средину грудне кости. Хајмлихов маневар може бити и опасан. Описани су случајеви повраћања, тромбозе аорте, аортне регургитације и пуцања желуца након његова извођења. Међутим, будући да је досад у безброј случајева хват помогао у спашавању живота, његова употреба и чињеница да је најбоља метода за спашавање при гушењу није опозвана и налази се у свим препорукама за спашавање живота.

Текст на основу извора уредила: др Карличић Мирјана, Одељење за пријем и збрињавање ургентних стања

Литература:

Практикум ургентне медицине, др Иван Д. Ристић

https://www.stetoskop.info/

www.beograd94.rs