1 2 3 4 5

ВестиМорбили (мале богиње)

Морбили (у народу познате под називима: мале богиње,оспице, шаруља, фрус) јесу акутно вирусно веома контагиозно обољење из групе осипних грозница.

Историјат

Мале богиње су биле познате грчким и римским лекарима, али су их мешали са другим осипним грозницама. Тек у деветом веку арапски лекар Rhazes издваја мале богиње од великих богиња у свом делу ,,De mobilis et variolis“. Миловановић је први у нашој земљи атенуисао живу вакцину 1961.год. Овом вакцином (коју је аутор назвао Београд), извршена је масовна вакцинација упоредно са вакцином иностраних научника и добијени су веома добри резултати.

Етиологија

Изазивач малих богиња је вирус из групе Paramixovirida (РНК). Веома је отпоран у спољној средини, уколико није заштићен у протеинској материји. Убијају га ултравиолетни зраци.

Епидемиологија

Мале богиње су космополитско обољење, које се јавља у већим или мањим епидемијама, ретко и спорадично. Најчешће обољевају претшколска и школска деца. Одојчад до 6 месеци ретко оболе јер их штити имунитет добијен преко постељице од мајке, уколико је мајка прележала мале богиње. Понекад могу оболети и старије особе уколико немају имунитет или ниси вакцинисани у детињству.

Извор инфекције је сам болесник почевши од краја инкубације па док оспа не избледи. Вирус се налази у ринофрингеалном секрету и сузама (у грлу и носу, сузама) и преноси се капљичним путем (кијањем, кашљем).

После обавезне вакцинације морбидитет (обољевање) од малих богиња је у паду. Ипак у нашој земљи је 1975.године забележено 31 650 случајева од малих богиња, а 1985. године 25 200 случајева. Од почетка октобра 2017.године, закључно са 13.03.2018. на територији Републике Србије, укључујући и територију надлежности Завода за јавно здравље Косовска Митровица, регистровано је 3 538 случајева малих богиња од којих је лабараториски потврђено 1817 случајева у Институту Торлак.

Клиничка слика

Мале богиње трају просечно 15-20дана. Обољење има циклични ток развоја, те пролази кроз следеће стадијуме: катарални, осипни, стадијум реконвалесценције. Инкубација траје 10-12 дана, последњих дана инкубације пацијент је заразан.

1.Катарални стадијум: траје 2-4 дана, кад се могу јавити три групе симптома.

а)Инфективни синдром: нагло настаје повишена температура, главобоља, болови у мишићима.

б)Катарални знаци у виду ,,плачне маске“ на лицу, секреције из носа и сузење очију, а затим бол и гребање у гуши. Кашљаљ је сув, упоран, промукао. Понекад се јавља бол у трбуху.

ц)Појава оспе на меком непцу и букалној слузници (оспа на букалној слузници је карактеристичног изгледа за мале богиње и позната је под именом „Копликове мрље“.

2.Осипни стадијум:

Појачавају се сви катарални знаци, долази до скока температуре, избија макулопапулозна оспа. Макуле и папуле су овалне, величине до зрна сочива, јасно ружичасте боје. Прво се оспа јавља иза ушију, затим на косматом делу главе, потом се спушта ка грудима и трупу.

3.Стадијум рековалесценције:

Након повлачења оспе смирују се сви катарални симптоми. На месту макулопапулозне оспе остају хиперпигментације на кожи, које се могу одржавати 1-2 недеље.

Дијагноза

Поставља се на основу клиничке слике, епидемиолошких података, лабораториских испитивања. Позитивна ИгМ антитела указују на акутну болест.

Лечење

Рехидратација, хигијенско-дијететски режим, симптоматска терапија (капи у нос, антипретици, влажење очију...)

Заштита

Постоји пасивна и активна заштита од малих богиња.

Пасивна заштита подразумева давање гама глобулина издвојених из крви особе која је прележала морбиле. Ова заштита је краткотрајна и даје се само у изузетним случајевима (имунокомпромитовани болесници).

Активна заштита се постиже вакцинацијом. Вакцинација против морбила у Републици Србији врши се комбинованом живом атенуисаном ММР вакцином (уједно се врши вакцинација против малих богиња, заушака и рубеоле) у складу са Правилником о имунизацији деце. Прва доза вакцине се даје деци након навршених 12 месеци живота а најкасније до напуњених 15 месеци. Ревакцинација се спроводи давањем једне дозе вакцине деци до седме године живота. Изузетно дете које у овом периоду не прими ревакцину, може је примити до наврених 14 година.

У случају појаве епидемије малих богиња, могу се вакцинисати и деца узраста од наврених 6-12 месеци. У том случају поновна вакцинација се врши једном дозом вакцине у узрасту од 15-24 месеци живота.

Текст уредила др Јована Надаски, клинички лекар