1 2 3 4 5

ВестиMaла дечија глиста (Enterobius vermicularis)

Мала дечија глиста је најчешћи паразит како код деце тако и код одраслих. Узраст који у највећој мери је погођен овом инфекцијом је школски. Јаја паразита се веом а лако преносе од детета до детета.

Одрасли паразит је беле или бело-ружичасте боје, дужине од 5-13 мм и може се видети голим оком у столици како гмиже.

Док дете спава, паразит излази из црева и у пределу кожних набора ануса, скротума и великих усана код девојчица, полаже јаја. Деца чешањем датог предела покупе јаја која се задрже испод ноктију. Уколико не перу руке, додиривањем површина са којима долазе у контакт, јаја постају доступна другој деци која их рукама унесу у уста.

Симптоми:

-свраб у пределу ануса или вагине;

-лош сан, умор и нервоза у току дана;

-болови у трбуху;

-мучнина;

-лош апетит;

-губитак у тежини и лоше напредовање (код присуства великог броја паразита у цревима);

Највећи број заражених нема никакве симптоме!!!

Дијагноза

Поставља се перианалним отиском. Отисак се узима селотејп траком залепљеном на микроскопско предметно стакло, које се може добити у микробиолошкој лабораторији. Пре узимања перианалног отиска не сме се прати перианални предео најмање 12 сати. Отисак се узима ујутру након буђења и пре пражњења црева, прислањањем селотејп траке на предео ануса. Траку залепити на предметно стакло и донети у микробиолошку лабораторију. У лабораторији се перианални отисак гледа под микроскопом и траже се јаја паразита.

Лечење

У терапији се користе антипаразитарни лекови. Да би ефекат лечења био задовољавајући и да би се спречило враћање болести, потребно је да се лечење спроведе у неколико фаза у размаку од 2-3 седмице. У првој фази се униште одрасли паразити, а у наредним они паразити који су се у међувремену излегли из јаја.

Потребно је лечити све укућане без обзира на то да ли имају или немају симптоме!

У току лечења је потребно и спровођење одређених хигијенских мера: чешће прање руку, редовно прање сапуном перианалне регије, редовно мењање доњег рубља и постењине и њихово пеглање, проветравање просторија, дезинфекција свих површина у кући и колективима (дечије играчке, кваке и остале површине на којима се могу наћи јаја паризита).

Текст припремила: Данила Стојковић, одговорни лаборант одсека бактериологије са паразитологијом