1 2 3 4 5

ВестиЛекови употребљиви пола године по истеку рока трајања

Апотека у Општој болници Панчево добро је снабдевена лековима. Посебно пред предстојеће празнике направљене су неопходне залихе. У болничкој апотеци строго се поштује начин чувања лекова које пацијенти добијају свакодневно у овој установи. Начелница Одељења за медицинско снабдевање лековима у панчевачкој болници Снежана Благић истиче да посебну пажњу треба обратити и на употребу лекова из кућне апотеке.

По важећим законским стандардима веома пажљиво се чувају лекови у болничкој апотеци, како би лек био безбедан по пацијента и да би најбоље била искоришћена његова дејства.

„Лекови у болници се чувају по свим прописима добре апотекарске праксе, по старом правилу - чувати на сувом, хладном месту, заштићено од светлости. Чувају се на полицама, лекови који се чувају у фрижидеру, чувају се по систему хладног ланца, тако се и набављају, и долазе у хладном ланцу и смештају се у фрижидер. Постоје законски прописи у којима стоји да температура у просторији треба да буде до 25 степени, у фрижидеру од 4 до 8 степени. То су лекови који су осетљиви на ниске температуре, као што су инсулини који не смеју да се замрзавају, као и биолошки лекови које ми имамо као болничка апотека. Два пута дневно меримо температуру у просторијама и у фрижидерима, имамо термометре, а надамо се у будућности да ћемо имати и термологере, а све у циљу да се сачува активни принцип у сваком леку, да би пацијент, наравно, имао и желљени ефекат“, рекла је Снежана Благић, начелница Одељења за медицинско снабдевање.

Углавном када нас нешто заболи, пре него што попијемо лек, најчешће не проверимо да ли је таблетама из кућне апотеке прошао рок трајања. Међутим, лекови имају свој рок трајања до када се могу сматрати употребљивим.

„Свакако се лекови требају користити у одређеном року. Зато на сваком леку и постоји осим серије и рок трајања. Тај рок садржи датум истека рока трајања, а то је месец и година. Требало би да се увек испланира терапија, ако је то могуће, да се тај лек потроши за то време. У кућним апотекама, бар једном годишње требало би да се врши ревидирање кућне апотеке. Зависи колико је рок трајања истекао. Ако је то у року од годину дана, свакако да лек још увек делује. Ако нисмо приметили а попили, неће се ништа лоше десити, чак мисллим да ће и деловати. Ако смо приметили неку промену, то свакако не треба пити. Све то важи ако је то унутар годину дана. Произвођачи и кажу да лек има заштићени рок трајања, још шест месеци“, рекла је Снежана Благић, начелница Одељења за медицинско снабдевање.

Већина лекова има рок трајања годину дана од тренутка отварања. Јако је важно да обратите пажњу на тај рок и да запишете на кутији када сте га отворили. Након истека рока трајања антибиотике не треба користити. Важно је да лекове чувате на одговарајући начин. Место за кућну апотеку мора да буде суво и тамно, и хладно.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево, 13.12.2017.