1 2 3 4 5

ВестиЛупус еритематодес

Лупус еритематодес представља назив за групу аутоимуних обољења, за сада непознате етиологије. У настанку ових болести од значаја су генетски фактори који за последицу имају и одређене имунолошке поремећаје, али и фактори средине.

Постоје кожне форме ЛЕ , као и форме код којих могу бити захваћени и унутрашњи органи и системи органа. Нема оштре границе између искључиво кутаних форми и форми са знацима системског обољења. Зато је најбоље лупус посматрати као спектар поремећаја са захваћеношћу само коже на једном крају, а са обољењем и коже и тешким висцералним лезијама на другом крају спектра. Лупус је чешћи код жена. Иако лупус погађа људе свих старосних група, најчешће се дијагностикује у доби између 15 и 45 година. Иако нема лека за лупус, лечење може помоћи у контроли симптома. Упала изазвана лупусом може утицати на различите телесне системе , укључујући зглобове, кожу, бубреге, крвна зрнца, мозак, срце и плућа. Понекад се лупус тешко дијагностикује, јер његови знакови и симптоми често опонашају друге болести. Најкарактеристичнији знак лупуса је осип на лицу који наликује крилима лептира који се пружа преко носа и на оба образа, јавља се у многим, али не и у свим случајевима лупуса. Ниједна два случаја лупуса нису нимало слична. Знакови и симптоми се могу појавити нагло или се развијати споро, могу бити благи или тешки, а могу бити привремени или трајни. Већина људи са лупусом има благу болест коју карактеришу епизоде када се знакови и симптоми погоршају неко време, па се побољшају или чак потпуно нестану на неко време.

Знаци и симптоми лупуса зависиће од тога који систем тела је погођен болешћу. Најчешћи знакови и симптоми укључују:

- Умор

- Грозница

- Бол у зглобовима, укоченост и отицање зглобова

- Осип на лицу у облику лептира који прекрива образе и мост носа или осип другде по телу

- Лезије коже које се појаве или погоршавају излагањем сунцу (фотосензибилност)

- Прсти и ножни прсти који постају бели или плави када су изложени хладноћи или током стресних периода (Рејнаудов феномен)

- Кратак дах

- Бол у грудима

- Суве очи

- Главобоља, збуњеност и губитак памћења

Лупус настаје када имуни систем нападне здраво ткиво у телу (аутоимуна болест). Вероватно је да лупус настаје из комбинације генетике и окружења. Изгледа да људи са наследном предиспозицијом за лупус могу развити болест када дођу у контакт са нечим у окружењу што може изазвати лупус. Међутим, узрок лупуса у већини случајева није познат. Неки од могућих окидача укључују:

- Сунчево светло - излагање сунцу може довести до лупусних кожних лезија или изазвати унутрашњу реакцију код осетљивих људи.

- Инфекције - инфекција може изазвати лупус или изазвати повратак лупуса код неких људи.

- Лекови - лупус се може активирати одређеним врстама лекова за крвни притисак, лековима против напада и антибиотицима, Људи који имају лупус изазван леком обично постају бољи када престану да узимају лекове, ретко симптоми могу да настану и након престанка употребе лека Упала изазвана лупусом може утицати на многе делове тела, укључујући:

- Бубреге - лупус може узроковати озбиљно оштећење бубрега, а затајење бубрега је један од водећих узрока смрти међу људима са лупусом.

- Мозак и централни нервни систем - ако је мозак погођен лупусом, могу се јавити главобоља, вртоглавица, промене понашања, проблеми са видом, па чак и мождани удари или напади, многи људи са лупусом имају проблема са памћењем и могу имати потешкоћа у изражавању својих мисли.

- Крв и крвни судови - лупус може довести до крвних проблема, укључујући анемију и повећан ризик од крварења или згрушавања крви, такође може да изазове упалу крвних судова (васкулитис).

- Плућа - код лупуса, може доћи до упале слузнице грудне шупљине (плеуритис), што може учинити дисање болним, могуће је и крварење у плућима и упала плућа.

- Срце - лупус може изазвати упалу срчаног мишића, артерија или срчане мембране (перикардитис), веома се повећава и ризик од кардиоваскуларних болести и срчаних удара.

Људи са лупусом подложнији су инфекцији, јер и болест и њени третмани могу ослабити имунолошки систем. Жене са лупусом имају повећан ризик од побачаја. Лупус повећава ризик од високог крвног притиска током трудноће (прееклампсија) и превременог порођаја. Да би смањили ризик од ових компликација, лекари често препоручују одлагање трудноће све док болест није под контролом најмање шест месеци.

У терапију се уводе антималарици,а код захваћености и унутрашњих органа имуносупресиви и такозване „пулсне дозе“ кортикостероида које се примењују по шеми. Локално се примењују нешто јачи кортикостероидни кремови и неопходна је примена антисоларних крема са високим фактором заштите, јер се пацијентима са лупусом забрањује излагање сунцу. Лупус еритематодес је комплексна болест којој мора озбиљно да се приступи да би се проценио степен раширености у организму и спровело адекватно лечење. Потребне су редовне контроле и да се пацијенту објасни о каквој болести се ради и чега мора да се придржава.

Текст на основу извора уредила др Тијана Брадић Бркић, специјализант дерматовенеролошког одсека, Опште болнице Панчево

Извори:

- „ Дерматовенерологија са пропедевтиком“, проф. др Лалевић-Васић, проф. др Меденица, проф. др Николић

- www.mayoclinic.org