1 2 3 4 5

Вести15. новембар – Међународни дан борбе против опструктивне болести плућа

Међународни дан борбе против Хроничне опструктивне болести плућа (ХОБП) обележава се 15. новембра у преко 50 земаља света, а организатор је Глобална иницијатива за хроничну опструктивну болест плућа (ГОЛД) у сарадњи са пулмолозима и пацијентима оболелим од ХОБП , те људима из јавног живота који својом активношћу на ову тему желе да помогну подизању свести унутар своје околине . Тема међународног дана борбе против ХОБП 2022. године је „Плућа за живот“ и сугерише на драгоценост плућног ткива које нам је дато рођењем , а које се приликом оштећења не може регенерисати и „поправити“, због чега апелује на одговорност свих нас при одабиру изложености различитим штетним ноксама, пре свега дуванском диму.

Сврха међународног дана борбе против ХОБП јесте подизање свести људи о све већем броју оболелих, али и штетностима који најчешће доводе до развоја болести ( конзумација дувана, аерозагађење, излагање штетним материјама на радном месту , респираторне инфекције), те дељење нових сазнања о самој болести али и нових могућности у домену лечења и превенције.Према подацима Светске здравствене организације, од хроничне опструктивне болести плућа (ХОБП) болује око 50 милиона људи и сваке године умре скоро 3 милиона оболелих особа.Из Удружења за астму и хроничне опструктивне болести плућа (УДАХ) кажу да се процењује да у Србији тренутно има измедју 400.000 и 600.000 пацијената, док је процена да у свету од ове болести болује 210 милиона људи, док је скоро 90 одсто смртних случајева од ХОБП забележено у развијеним и средње развијеним земљама.

Хронична опструктивна болест плућа карактерише се ограничењем протока ваздуха у дисајним путевима. Како јој и само име каже, болест је хроничног тока (не повлачи се) и опструктивног карактера (делимично је блокиран проток ваздуха у дисајним путевима). Ограничење протока ваздуха прогресивног је каратктера и удружено је са задебљањем и отећеношћу дисајних путева и запаљењском реакцијом плућа на штетне честице или гасове, због чега су у болесника са ХОБП мањи отвори дисаних путева, те у њих последично улази мање ваздуха.Дисајни путеви су стиснути под утицајем малих мишића који их окружују и у њима се ствара слуз коју болесник искашљава. Најчешће обољевају пушачи или бивши пушачи, али и особе које живе у просторима с много гасова (сагоревање у пећима за загревање просторија) али и оне особе које су радиле на местима где је било пуно прашине и дима. Већина болесника старости је преко 40 година, али могу оболети и млађи људи. Оболеле особе се жале на кашаљ и искашљавање слузавог и лепљивог испљувка, отежано дишу, “гуше се”, остају без даха приликом физичког напора и потребно им је дуже време да се опораве након лакше респираторне инфекције попут прехладе. Напредовањем болести, тегобе постају све израженије. Већина пацијената касно се јавља лекару услед непрепознавања раних симптома попут кашља, јер оболели неретко сматра да је кашаљ нормална појава услед пушења. ХОБП је болест од које сваке године оболева све више људи, те она представља велики здравствени али и социо-економски проблем.Престанак пушења је најбољи начин да се спречи или заустави даље напредовање ХОБП.

Да би се осећали боље и да би спречили погоршање болести потребан је:

-Престанак конзумације дувана

-Редовно узимање терапије по тачној шеми коју Вам је преписао Ваш пулмолог уз редовне контроле лекара најмање једном годишње.

-Интересујте се за вакцину против грипа

-На прве знаке погоршања дисајне функције јавите се свом изабраном лекару

- Проветравајте стан. Избегавајте удисање испарења, дима, прашине и свега што отежава дисање

-Одржавајте снагу свог тела. Шетајте, редовно вежбајте и једите здраву храну

-Уколико већ болујете од тешког облика хроничне опструктивне болести плућа што више штедите своје дисање и прилагодите животне активности својим могућностима

-Текст према доступним изворима уредила др Јелена Милетић Поповић, одељење пулмологије ОБ Панчево

https://goldcopd.org/world-copd-day-2022/

https://www.zdravlje.org.rs/index.php/aktuelne-vesti/319-svetski-dan-borbe-protiv-hronicne-opstruktivne-bolesti-pluca