1 2 3 4 5

ВестиАкутни мезентеријални лимфаденитис

Мезентеријални лимфаденитис је акутно запаљење мезентеријалних лимфних жлезда бенигног карактера, праћено повишењем температуре и боловима у трбуху. Узрочници су углавном вируси, бактерије, паразити. Инфекција почиње у грлу па се проширује у желудац и црева.

У већини случајева ради се о обољењу деце које понекад рецидивира и тешко се диференцира од апендицита, Мацкеловог дивертикулита, запаљења бубрега, реналних колика и базалне пнеумоније са десне стране у деце, које су понекад као што је познато праћене болом који зрачи у десни доњи квадрант абдомена.

Епизоди обољења често претходи или је прати инфекција горњих дисајних путева. У погледу етиологије, указивало се на бактеријску и вирусну инфекцију као узрочни фактор.

Овакво стање је веома често у дечјој популацији.

Дијагноза:

Поставља се на основу анамнезе и клиничке слике. Треба урадити УЗ трбуха, лабораторијску анализу и дете опсервирати дан-два. Искључити запаљење слепог црева, и друге цревне болести.

Симптоми и знаци: почетак је акутан и манифестује се болом у десном доњем квадранту абдомена или око пупка, који је у већини случајева од самог почетка сталан а ређе по типу колика. Бол је обично праћен анорексијом, наузеом и повраћањем. Често се јавља пролив. Постоји незнатна или јако изражена осетљивост абдомена на палпацију, која је у већини случајева најјача у десном доњем квадранту. Ретко је могуће тачно одредити место максималне осетљивост. Знаци перитонеалног надражаја и осетљивост десно при ректалном прегледу слабо су изражени или недостају. Температура је повишена, обично од 37,8-39,4° .

Лабораторијски налази: постоји леукоцитоза, у већини случајева преко 15.000, тако да је број леукоцита већи него што би се очекивало према објективном налазу.

Лимфаденитис може да захвати само један чвор, али може да захвати и групшу лимфних чворова. Дакле, лимфаденитис представља реактивно стање као последица инфекције у организму.

Понекад је оправдано извршити експлорацију како би се уверили да није у питању апендицитис. По правилу долази до потпуне резолуције и санације запаљења мезентеријалних жлезда.

Текст на основу извора уредила Ивана Стојменовић, медицинска сестра

Извори:

http://www.medicina.rs/gastroenterologija/akutni-mezenterijalni-limfadenitis

http://www.savetovalistezabebe.com/bolest/3308-mezenterijalni-limfadenitis