1 2 3 4 5

ВестиЛЕУКОЦИТИ - БЕЛА КРВНА ЗРНЦА

Бела крвна зрнца или леукоцити су крвне ћелије. Њихова улога је вишеструка. Начешће се наводи имунолошка, тј. улога у одбрани од болести. Наиме, главни задатак леукоцита је одбрана организма од страних, опасних нападача. То су првенствено микроорганизми, али и многе отровне ствари.

Врсте белих крвних зрнаца
Постоје три главне врсте белих крвних зрнаца. Гранулоцити су најбројнија врста леукоцита и чине већину белих крвних зрнаца у периферној циркулацији. Карактерише их режњевито једро и гранулисана цитоплазма. Стварају се у јетри код плода, а код деце и здравих особа у коштаној сржи. Постоје три врсте гранулоцита: неутрофили, еозинофили и базофили.

Другу врсту белих крвних зрнаца чине лимфоцити. Стварају се у слезини, а у мањим количинама у коштаној сржи. То су округле ћелије чије крупно једро заузима преко 90% унутрашњости и потискује цитоплазму у страну. Углавном круже лимфним системом и постоје у три врсте: Б-ћелије, Т-ћелије и ћелије убице. Име су претежно добила према енглеском називу места у телу на коме сазревају. Главна њихова особина је да постају способни да препознају стране антигене. Б-ћелије стварају антитела која се везују за патогене чиниоце како би омогућиле њихово уништавање. Т-ћелије постоје као: цитотоксичне Т-ћелије, помагачке Т-ћелије и као супресорске Т-ћелије. Само цитотоксичне ћелије директно учествују у уништавању страних агенаса у телу док помагачке и супресорске Т-ћелије имају регулациону улогу у имунолошком одговору организма кроз лучење цитокина којима се модулише понашање осталих, углавном ефекторских ћелија, имунолошког система. Цитотоксичне ћелије и ћелије убице су способне да уништавају ћелије тела које су инфициране вирусом.

Моноцити су ћелије које се, када из циркулације пређу у друга ткива, развијају у макрофаге. Моноцити се стварају у коштаној сржи. Макрофази затим делују као "усисивачи" који су, слично неутрофилним гранулоцитима, способни да фагоцитују ("поједу") остатке изумрлих ћелија из организма. За разлику од неутрофила, међутим, макрофази могу да фагоцитују и целе ћелије. Уз то, они учествују у презентацији делова патогених организама лимфоцитима, како би их они препознали и уништили (Т лимфоцити), или створили одговарајућа антитела (Б лимфоцити).

Извор: https://www.stetoskop.info/bolesti-krvi-hematologija/leukociti--bela-krvna-zrnca