1 2 3 4 5

ВестиНамирнице које могу лоше утицати на Вашу терапију

Храна коју конзумирамо може у великој мери утицати на резултат терапије и врло је важно да се пре сваког увођења лека или суплемента посаветујете са својим лекаром и/или фармацеутом о могућим интеракцијама.

Грејпфрут – Истраживања показују да сок од грејпа значајно утиче на концентрацију многих лекова који се примењују орално, при чему могу да настану бројни штетни ефекти. Интеракције са различитим лековима настају након узимања само једне чаше сока, а ефекат траје и до 24 сата.
Млеко – Овај млечни производ може ступити у интеракцију са одређеним антибиотицима као што су тетрациклини (нпр. доксициклин). Тетрациклини са металним јонима попут калцијума, магнезијума, гвожђа стварају нерастворљиве хелатне комплексе и због тога је ресорпција смањена у присуству млека.
Воћни сокови – Многи лекови који су данас на тржишту ступају у интеракције са соковима као што су сок од поморанџе, јабуке и бруснице. Важну улогу у ресорпцији лекова прко дигестивног тракта имају ОАТП-органски анјонски транспортни полипептиди, а воћни сокови су једни од инхибитора ОАТП који се налазе у различитим органима и имају важну улогу у транспорту ендобиотика (жучних киселина, пептида, тироидних хормона...) и ксенобиотика (лекова и то нпр. бензилпеницилина, дигоксина, правастатина...). На тај начин се смањује ресорпција лекова који се ресорбују помоћу тог транспортног система, па се самим тим смањује ниво лека. Како би ово избегли, неопходно је направити размак од бар четири сата између узимања лекова и воћних сокова.
Бели лук – Услед присуства сумпорних једињења, бели лук утиче на активност циклооксигеназа и липооксигеназа чиме смањује агрегацију тромбоцита и делује фибринолитички тј помаже у разградњи крвних угрушака. Обзиром да бели лук може да успори згрушавање крви, потребно је водити рачуна уколико имате повећани ризик од крварења или уколико га узимате у комбинацији са лековима који спречавају коагулацију крви јер то може повећати шансе за појавом модрица и крварења.
Алкохол – Он чини већину лекова мање ефикасним или чак бескорисним, укључујући и лекове за крвни притисак и лекове за срце. Такође може ступити у врло опасне интеракције са метронидазолом. Овај антимикробни агенс за лечење анаеробних бактеријских инфекција и неколико болести изазваних протозоама, инхибира алдехидну дехидрогеназу тако да конзумирање алкохола са овим леком прати реакција која укључује таласе врућине, тахикардију, јаку панику и узнемиреност. Свакако, савет је избегавање алкохола у току терапије.
Лиснато поврће – Зелено лиснато поврће односно спанаћ, блитва, броколи, кељ су најбољи извор витамина К1. Обзиром да овај витамин има значајну улогу у згрушавању крви вазно је да поведете рачуна о уносу поменутог поврћа, ако за терапију имате лек Фарин који се користи за лечење и превенцију крвних угрушака. Заправо, веће дозе овог витамина могу умањити ефикасност овог лека. Интересантно је знати при избору поврћа да што је зеленија боја поврћа тамнија оно садржи већу количину витамина К1.

Закључујемо да су интеракције на сваком кораку, зато пре него што изјурите из ординације и апотеке дозволите вашем лекару и фармацеуту да вам упуте пар корисних савета око што боље примене прописаног лека.

Текст уредили запослени Одељења за медицинско снабдевање

Извори
- блог мр.пх. Кристина Бјелица
- www.generacijarp.com
- www.b92.net