1 2 3 4 5

ВестиЛАЈМСКА БОЛЕСТ

Лајмска болест је системско обољење које се одликује специфичним лезијама коже, неуролошким, реуматолошким и кардиолошким оштећењима која се јављају у различитим комбинацијама у року од неколико месеци до неколико година.

Болест је откривена у области Лајм ( САД), по чему је и добила назив, док је узрочник болести назван према научнику Бургдорфери који га је изоловао.

Узрочник болести је бактерија спиралног облика-Боррелиа бургдорфери. Резервоар болести у природуи су ситни глодари али и крупнији сисари у неким областима ( неке врсте јелена у САД-у). Болест се преноси уједом заражених крпеља из рода Иkсодес а не може се директно пренети са човека на човека. Да би крпељ који је заражен пренео инфекцију мора бити закачен у кожи више од 24-36 часова.

Инкубација ( време од инфекције до појаве симптома) износи 3-32 дана.

Лајмска болест се развија по стадијумима у размацима од неколико недеља до неколико година, при чему не морају постојати сви стадијуми болести.

У првом стадијуму се јавља промена на кожи која је типичног изгледа, позната под називом Еритема мигранс. Настаје на месту уједа крпеља а касније се исте промене могу јавити и на другим деловима тела. У том периоду могу се јавити и системске промене: повишена температура, главобоља, болови у мишићима и зглобовима, малаксалост.

Други стадијум болсти се јавља код 10-15% нелечених особа а након више недеља од инфекције. Могу се развити неуролошке манифестације ( упала можданица, упала нерава), као и кардиолошке манифестације ( аритмије, упала срчаног мишића и срчане марамице).

Трећи стадијум болести се јавља након више месеци или година од примарне инфекције, а у овом стадијуму се такође могу јавити неуролошке али и реуматолошке манифестације (упала зглобова).

Дијагноза болести се може поставити изоловањем узрочника из коже, крви, мождане или зглобне течности. Ипак се за дијагнозу много чешће користе серолошке анализе којима се доказују антитела против узрочника болести која се стварају у крви након 3-6 недеља од момента инфекције. У неким здравственим установама може се урадити преглед крпеља и утврдити да ли је исти заражен узрочником Лајмске болести.

Лајмска болест се лечи антибиотицима ( довицин, амоксицилин , лонгацеф, еритромицин) током 14-28 дана, у зависности од стадијума болести. Не препуручује се превентивно давање антибиотика, осим ако је крпељ дуже стајао у кожи или је нестручно и делимчно извађен.

Превенција болести подразумева мере за избегавање уједа крпеља ( ношење заштитне одеће, стављање репелената на кожу, стављање заштитних мрежа на прозоре и врата), детаљан преглед коже након боравка у природи као и уклањање крпља из коже од стране стручног лица што раније од момента уједа.

Др Зорица Видић, инфектолог-гастроентерохепатолог