1 2 3 4 5

ВестиЛајмска болест

Лајмска болест је тешка инфективна болест чији је узрочник бактерија из рода спирохеза (Borrelia burgdorferi) коју преносе крпељи. Она може изазовати бројне компликације попут проблема са зглобовима, кожом, нервним системом и срцем. Оно што је нарочито тешко код ове болести је да неке од ових последица уочавамо тек после неколико година од угриза крпеља, што отежава даљи ток лечења.

Стадијуми Лајмске болести:

Први стадијум - на месту убода, од трећег до тридесет и другог дана, јавља се специфично црвенило и оток које се шири прстенасто. Ова промена се може јавити и на другим деловима коже на којима није постојао убод. Ова фаза је често праћена општим симптомима, као што су: висока температура, малаксалост, главобоља и укочен врат, болови у мишићима и зголобовима, лош апетит и општа слабост. Симптоми могу трајати од пар дана до пар недеља. Ако се у овом периоду не користи антибиотска терапија, већа је шанса да ће болест наставити да се развија у други стадијум.

Други стадијум - после пар месеци код 50% оболелих јавља се бол и отеченост у појединим зглобовима. Овакви напади се могу понављати неколико пута, а код 20% особа остаје хронична упала зглобова која ремети квалитет живота и може довести до трајне инвалидности. У овом стадијуму могућа је појава Беллове парализе лица, различите врсте кардитиса и аритмија, менингитис , као и психичких сметњи.

Tрећи стадијум (хронична фаза)- aртритис, кардитис, општа слабост, поремећај моторике, губитак финог сензибилитета, болести ока. У овом стадијуму су изражени поремећаји на нивоу нервног система. Оболели се обично налазе у инвалидским колицима и потребна им је туђа нега и помоћ. Тешка инвалидност на крају може одвести и у смрт.

Дијагноза се поставља на основу пријаве да је некога ујео крпељ, опште клиничке слике и промена на месту убода. Дијагноза се базира на клиничком одређивању антитела у крви према деловима узрочника. Међутим, одређивање антитела је само подршка дијагнози, јер су серолошке реакције према овом узрочнику непоуздане и ретко стандаризоване. Зато је клинички преглед и анамнеза од кључног значаја за дијагнозу, посебно када је реч о хроничним формама.

Лечење: Са обзиром да је узрочник бактерија, логично би било да се успешно лечи антибиотицима. Међутим, бактерија има особину да мења своје облике у округла тела и такозване облике безћелијског зида на које антибиотици не делују. Осим тога, узрочник се скрива у организму на одређеним местима у органима и мишићима где је заштићен од деловања антибиотика и имуног система. Зато се за Лајмску болест никако не може рећи да је благо и безазлено обољење. Колико је Лајмска болест озбиљна показује податак да се у Србији сваке године открије око хиљаду новозаражених особа.

Да би се постигло успешно лечење, антибиотици треба да се дају непосредно после убода крпеља. Лечење мора бити енергично и довољно дуго, баш због промена облика и настанка форми безћелијског зида. У хроничној форми болести мора да се поштује продужен режим примене антибиотика.

Текст на основу извора уредио Ендрес Давид, медицински техничар

Извор:

https://www.probotanic.com/informacije/kako-izleciti-neizlecivu-lajmsku-bolest-etarskim-uljima/ http://dijetamesecevemene.com/zdravlje/lajmska-bolest-simptomi-kod-ljudi/ http://www.novosti.rs/vesti/lifestyle.304.html:435883-Lajmska-bolest-i-krpelji-Ako-se-ne-leci-vrlo-je-ozbiljna