1 2 3 4 5

ВестиЛабораторијске анализе: Mасти у крви (серумски липиди)

Липиди су разноврсна група молекула, широко распрострањени у живом свету. Њихова заједничка карактеристика је растврорљивост у неполарним растварачима - што значи да су нерастворљиви у води. „Најкрупнији“ примери су триглицериди (масти и уља), стероиди (холестерол, стероидни хормони), масне киселине и фосфолипиди. Организму служе као значајан извор енергије, као хормони, а такође учествују у грађи мембрана свих ћелија.
С обзиром на њихову нерастворљивост у води (а и у крви) липиди се кроз организам у крвотоку крећу везани за посебну врсту протеина, заједно градећи сложена једињења – липопротеине. Постоје 4 врсте липопротеина: хиломикрони и VLDL (углавном триглицериди) и LDL (углавном холестерол) и HDL (углавном фосфолипиди).

Доказ да је повишен серумски холестерол један од главних фактора ризика за кардиоваскуларна обољења (КВБ) је сада необорив. Холестерол се одлаже у зидовима крвних судова, градећи такозване „плакове“ – то зовемо атеросклерозом. Плакови могу да сузе или запуше крвни суд резултујући исхемијом, односно инфарктом органа који тај суд снабдева. Атеросклероза може водити и у друга обољења, нпр. дисекцију аорте. Повишен холестерол могао би чак бити и „фактор зеленог светла атеросклерозе“ – тај који омогућава осталима да делују.
Висок ниво триглицерида је такође повезан са ризиком за КВБ, мада разлози још увек нису разјашњени. Нивои HDL су повезани супротно са ризиком од обољевања.

Пола становника Уједињеног Краљевства има серумски холестерол који их ставља у значајан ризик за КВБ.
Тестирање липида у крви (међу клиничарима популарно названо „липидограм“) обично се састоји из мерења концентрација:
• укупног холестерола
• липопротеина високе густине (HDL). Често се назива и „добрим холестеролом јер односи вишак холестерола из ткива и допрема у јетру ради уклањања.
• липопротеина ниске мале густине (LDL). Ово је тзв. „лош холестерол“ јер депонује вишек холестерола у ткива, а тако и зидове крвних судова, што доприноси атеросклерози.
• триглицерида (естри масних киселина и пропил-алкохола)

Зашто се тест изводи?
Да би се проценио ризик за обољевање од КВБ, или да се прати већ постојећи третман повишених липида у крви (хиперлипидемије).

Када се подвргнути испитивању?
1. Када постоје фактори ризика за хиперлипидемију и/или КВБ.

Фактори ризика хиперлипидемије:
• хипрерлипидемија у породици
• корнеални аркус пре 50. године
• ксантоми или ксантелазме

Фактори ризика за КВБ:
• позната КВБ
• КВБ у породици пре 65. године
• дијабетес или „предијабетесно стање“
• повишен крвни притисак
• пушење
• гојазност и/или физичка неактивност
• лоше социоекономско стање или индијско порекло

2. Скрининг, без присутних фактора ризика:
• за одрасле, сваких 4-6 година
• за децу и младе, једном између 9. и 11. године и потом између 17. и 21. године.

3. Праћење вредности липида у сермуму, сходно мишљењу лекара

Да ли је неопходна припрема?
Уобичајено је да се не једе ништа 9 до 12 сати (само вода) пре него што се узме крв из вене. За децу и младе пост није неопходан.

Резултати
По смерницама датим од стране Америчког удружења кардиолога, оптималним вредности LDL холестерола се сматрају оним мањим од 2,6 mmol/L.
За особе са ризиком од КВБ, пожељним се сматра ниво испод 1,81 mmol/L. У сврху спуштања ових вредности како би се смањио ризик од оболевања и умирања од КВБ обично се пацијентима преписују статини, врло чести лекови у клиничкој пракси.

Средње вредности за HDL се крећу у распону од 1,3 i 1,5 mmol/L за жене и 1,0 до 1,3 mmol/L за мушкарце. Вредности мањих стављају нас у ризик од КВБ, док су веће вредности пожељне.
Пожељна концентрација триглицерида у серуму је испод 1,7 mmol/L. У сврху спуштања повишених триглицерида на жељене нивое користе се лекови из групе фибрата.
Надаље, подразумева се да је усвајање здравог начина живота такође важан фактор за Ваше кардиоваскуларно здравље и лечење високог холестерола. Ово подразумева пре свега уравнотежену исхрану, физичку активност, избегавање пушења, контролу крвног притиска и дијабетеса.

Текст на основу извора уредио др Стефан Живановић Општа болница Панчево.

Извори:
https://labtestsonline.org/tests/lipid-panel
Приручник за практичне вежбе из биохемије, (Александра Исаковић et al.); 7. изд. Универзитет у Београду, 2015.
Oxford Handbook of Clinical Medicine; 8 изд. 2012.
Implications of Recent Clinical Trials for the National Cholesterol Education Program Adult Treatment Panel III Guidelines, CM Grundy et al. 2004.