1 2 3 4 5

ВестиПРИПРЕМА ПАЦИЈЕНАТА И САКУПЉАЊЕ УЗОРАКА ЗА ЛАБОРАТОРИЈСКА ИСПИТИВАЊА

Поштовани пацијенти,

Како би Ваши лабораторијски резултати били поуздани, неопходно је да се адекватно припремите и упутите у процедуре правилног сакупљања материјала и чувања одређених врста узорака.

Основне смернице којих се треба придржавати су:

-2-3 дана пре вађења крви треба избегавати већу физичку активност, стрес и унос алкохола. Дан пре вађења крви узмите лакши оброк до 19h (избегавајте масну храну и слаткише). Узимање узорка крви (на празан стомак) је најбоље обавити у периоду од 7-9 часова ујутру, након 12сати од последњег оброка. Ово је неопходно, зато што узимање хране у овом временском периоду (12 сати) може довести до пораста концентрације глукозе, холестерола, липида, протеина, гвожђа и других метаболита.

-на дан вађења крви не конзумирати цигарете, не пити кафу, чај и сокове.

-пацијент треба да дође да вади крв одморан и опуштен.

-пре вађења крви не узимати лекове (у договору са Вашим лекаром) и препарате који могу утицати на резултат. Јутарњу дозу лекова понесите са собом и узмите их након вађења крви.

Уколико је потребно да вадите крв за одређивањe липидног статуса (холестерол, HDL-холестерол, LDL-холестерол, триглицериди), препорука је да у договору са Вашим лекаром не узимате лекове који утичу на концентрацију липида (антихипертензиви, естрогени, тиреоидни хормони). Одређивање липидног статуса не би требало радити најмање 8 недеља од акутног инфаркта миокарда, хируршке операције, трауме, акутне бактеријске и вирусне инфекције.

Уколико је потребно да вадите крв за одређивање гвожђа непосредно пре вађења крви треба избегавати уношење великих количина хране богате гвожђем (црвено месо, риба, живина, пасуљ, сушено воће, житарице, обогаћени хлеб, јетрени производи, прерађевине од меса, кобасице, броколи, ротква, рен, лубеница, диња, цвекла, рибизла, боровница, купина). Претходни стрес, као и несаница утичу на ниво гвожђа у крви. Одређивање гвожђа у крви се обавља пре давања терапијске дозе гвожђа или трансфузије, а после гладовања од 12 сати. Због великих варијација вредности гвожђа у току дана потребно је вадити крви од 7 до 9 часова ујутро. Стања која утичу на концентрацију гвожђа су трудноћа, менструални циклус, хормонална терапија, инфективна стања.

Пацијентима који су на терапији гвожђем крв се узима:

-месец дана после интрамускуларне примене препарата гвожђа (ињекције).

-10 дана после престанка узимања оралних препарата гвожђа (таблете, капсуле, сируп).

-3 дана након интравенских препарата гвожђа (инфузије).

-4 дана након трансфузије и третмана са радиоактивним медикаментом.

Два до три дана пре вађења крви не треба узимати алкохолна пића као ни сокове (цвекла, боровница, купина, рибизла), сокове обогаћене витаминима, купиново вино као ни мултивитаминске препарате који садрже гвожђе.

Уколико је потребно да се припремите за вађење крви и одређивање Простата специфичног антигена( Total и Free PSA) узмите у обзир да се одређивање ових параметара не препоручује непосредно након биопсије простате, вожње бициклом и полне активности.

За одређивања пролактина у серуму препоручује се вађење крви 3-4 сата након устајања и периода гладовања у трајању од 12 сати. Непосредно пре самог вађења пацијент треба да мирује минимум 30 минута. Дан пре вађења крви пацијент треба да избегава храну богату протеинима.

Уколико се припремате за извођење теста оптерећења глукозом (OGTT) нормално се храните најмање 3 дана пре извођења теста. У договору са Вашим лекаром прекините са узимањем лекова као што су кортикостероиди и диуретици јер ти лекови утичу на метаболизам глукозе. Тест се изводи ујутро, после периода ноћног гладовања у трајању од 12 сати (дозвољено је узимање воде и незаслађеног чаја). За време теста пацијент треба да мирује, да не пуши, да не једе и да не пије.

Уколико је потребно да сакупљате узорке 24-часовног урина тај узорак се сакупља у стерилну боцу (или боце) купљене за ту намену у апотеци или у суве чисте боце од обичне воде.У току сакупљања боце чувати на сувом и хладном месту. Урин се сакупља тачно 24 сата (нпр. ако је сакупљање започело одбацивањем првог јутарњег урина у 7 сати онда се сакупљање завршава наредног дана у 7 сати када се сакупља последња порција урина). Дана када почињете сакупљање урина први јутарњи урин бацити а сав урин у току дана и ноћи се сакупља у боцу (тј.боце). Наредног дана када завршавате сакупљање урина јутарњу порцију убацити у боцу и завршити са сакупљањем урина. Целокупну количину сакупљеног урина донети у лабораторију у року од 2 сата од тренутка завршетка сакупљања урина. Неке анализе захтевају сакупљање урина са конзервансом.

Први јутарњи урин је узорак који се користи за квалитатитвни преглед урина са седиментом (физичко-хемијски преглед урина) и за одређивање концентрација појединих супстанци у урину (нпр. микроалбумин). Потребно је да дате средњи млаз првог јутарњег урина у стерилну посуду. Пожељно је да претходног дана не пијете веће количине воде и напитака да би јутарњи урин био што концентрованији. Уколико није први јутарњи урин, урин је могуће анализирати само ако је прошло минимум три сата од претходног мокрења. У договору са Вашим лекаром не узимати дан пре диуретике и лекове који подстичу лучење урина. Након мокрења важно је доставити узорак у лабораторију најкасније у року од два сата. Узорак чувати на хладном.

Уколико је потребно да донесете узорак фецеса(столице) за извођење теста на окултно крварење у договору са Вашим лекаром препоручљиво је да 7 дана пре теста не узимате лекове који могу довести до крварења у дигестивном тракту (Аспирин, Ибупрофен, кортикостероиди...). Одложити тест код дијареје (пролива), менструације, хематурије или хемороидног крварења. Узорак се сакупља у стерилну посуду за сакупљање узорака фецеса. Узорак можете узети вече пре планираног доласка у лабораторију, али га морате држати на хладном.

Извор:

Душанка Јовичић, дипломирани биохемичар

Татјана Паковић, дипломирани биохемичар