1 2 3 4 5

ВестиРезерве крви свих крвних група су на минимуму

Резерве крви свих крвних група, у Служби за трансфузију Опште болнице Панчево, су на минимуму. До овог тренутка нису одлагане операције, али како до тога не би дошло, апелује се на суграђане да се одазову позиву и да дају драгоцену течност.

Како се из Службе за трансфузију наводи, један од разлога несташице крви је то што је током летњих месеци уобичајено активан мањи број добровољних давалаца. Потрошња је повећана и због пацијента који болују од малигних болести, њима морамо омогућити квалитетнији живот и наставак специфичне терапије. Неколико пацијената, А негативне и О негативне крвне групе, лечи се већ дужи период у Општој болници Панчево. Реч је о особама које се суочавају с малигним обољењима, које због тежине болести не могу бити оперисане, а трансфузионо су зависне. За једног пацијента А негативне крвне групе у протеклих годину дана утрошено је више од 70 јединица крви ове групе. У Панчеву око 3,7 одсто од укупног броја становника чине добровољни даваоци.

Апелујемо на грађане да дођу и одазову се овом хуманом позиву.
Служба за трансфузију до 1. септембра прима добровољне даваоце, радним даном од 7 до 15 сати, a суботом од 8 до 13 часова.

Извор: -013инфо, 23.8.2018.