1 2 3 4 5

ВестиПре операције сви на одређивање крвне групе

У Служби трансфузије Опште болнице однедавно се пацијентима који имају заказану операцију ради одређивање крвне групе и антитела. То је веома значајно за пацијента који се припрема за операцију и неопходна му је трансфузија крви.

„Битно је да се на време открије присуство антитела и, уколико су ризична, да благовремено радимо на проналажењу одређене крви за њих. Када се сместе у болницу, стиже други узорак за проверавање крвне групе и тиме проверавамо да ли се сви подаци слажу. Имали смо прилике да се суочимо и са тим да грађани дођу са замењеном здравственом књижицом, зато смо сада посебно обазриви“, рекла је др Јелена Пешић, начелница Службе за трансфузију крви.

Труднице такође долазе због одређивања крвне групе и антитела, то је веома важно урадити, без обзира да ли је жена РХ позитивна или РХ негативна крвна група. Уколико се контролишу антитела, могу се спречити многе аномалије код бебе, наглашава докторка Пешић.

„Ми овде радимо непрекидно узорке крви трудних жена, пратимо њихове крвне групе и пратимо појаву нежељених антитела која су настала због неслагања крвних група оца детета и мајке са циљем да се заштити плод и избегну сва штетна дејства и да би се дете развијало како треба и родило потпуно здраво. Већина жена долази, али велики број не дође, него се на порођају открију неке последице по бебу које су могле да се избегну“, рекла је др Пешић.

Све труднице из Јужног Баната са упутом гинеколга већ у првих 12 недеља треба да дођу у Службу трансфузије Опште болнице како би им лекари одредили крвну групу и урадили анализу на антитела.

Прилог можете погледати ОВДЕ

ИЗВОР: РТВ ПАНЧЕВО, 29. 08. 2017. год.