1 2 3 4 5

ВестиВисоке температуре узрок крварења из носа

Крварење из носа је најчешће безазлена појава која се често јавља код деце. Међутим, ово стање може бити и опасно уколико крварење из носа не може да се заустави. На Одељење за ухо грло нос у Општој болници родитељи често доводе децу код лекара због ових тегоба, посебно у летњем периоду када су високе температуре.

Најчешћи узрок крварења из носа је проширење сплета крвних судова. Разлози због којих настаје су инфекције, а до тога може да дође и ако особа има висок крвни притисак, ако активно троши андол или се догоди механичка повреда. Код деце најчешће настаје због инфекције или механичке повреде, код оних који имају проширен плексус и склонија су чешћем крварењима из носа, каже др Вељко Божић, оториноларинголог.

„Високе температуре, доводе до ширења крвних судова. Сада смо били изложени екстремно високим температурама, које су довеле до проширења крвних судова. Ако су крвни судови оштећени због других болести или патолошких стања, може доћи до пуцања тих крвних судова и крварења. То је добро ако је крварење из носа, јер се то види и лако санира. Опаснија су крварења или шлогови који настају по истом принципу. Деца на високим температурама бораве напољу због спорта и дође до хиперемије слузнице носа и крвних судова главе јер је она најизложенија. Ако је нека механичка повреда, односно чачкање носа, може доћи до крварења ”, објаснио је др Божић.

Крварење из носа се не зауставља тако што ћемо лећи, забацити главу и подићи леву руку, напомиње доктор Божић, и наглашава да то може само да погорша стање. Пацијенти који потраже помоћ лекара се уплаше, али, према речима доктора Божића, крварење из носа није страшно већ само непријатно.

Код мањих крвних судова ради се спаљивање капилара. Ако је крварење веће, јер је већи крвни суд у питању, онда морамо урадити предњу тампонаду. То се претежно дешава код пацијента који имају висок крвни притисак. Крвни притисак плус високе спољне температуре доводе до значајних крварења.

Да би се крварење зауставило, пацијент треба добро да издува нос, савије главу ка напред а помоћ могу да буду и хладне облоге и мокар пешкир. То има већи ефекат него забацивање главе или дизање руке. Спаљивање проширених крвних судова један је од начина да се брзо и лако проблем реши и, по речима Божића, не треба чекати да крварење буде често и непријатно . Крвни суд се спаљује неколико пута, све док се не опорави, каже доктор Божић и напомиње да спаљивање крвних судова у носу није болно.

Прилог можете погледати ОВДЕ

ИЗВОР: РТВ ПАНЧЕВО, 04. јул 2017. год.