1 2 3 4 5

ВестиОпрез од крпеља

Сваке године од маја до октобра повећан је број пацијента који због уједа крпеља долазе у Инфективну амбуланту Опште болнице. Тренутно нема пацијента који су због компликација уједа крпеља задржани на Инфективном одељењу.

Срећна околност је што су на нашем терену крпељи ретко заражени лајмском болести, каже инфектолог докторка Душанка Жиловић и додаје да у већини слућајева убоди крпеља се завршавају без последица и компикација.

„После убода крпеља најважније да се стручно одстрани , да се не премазује никаквим препаратима ацетоном, лаком, алкохолом него само да се стручно извади и у целости. Најбоље да се после сваког боравка у природи прегелда тело и ако би се нашао крпељ да се што пре одстрани и да неостане дуже од 24 сата на телу. Што је дуже присутан уколико је крпељ заражен може да дође до оболевања човека ”, рекла је др Душанка Жиловић, начелница Инфективног одељења.

После одстрaњивања крпеља, место убода треба пратити месец дана. Уколико приметимо црвенило треба се обавезно јавити лекару да се укључи терапија.

„Лајмска болест има инкубацију од 3 до 30 дана и у првој фази имамо локално црвенило око места убода. Међутим ова фаза може потпуно да изостане уколко је дошло до инфекције манифестује се општим инфективним синдромом типа главобоља, висока температура , болови у зглобовима малаксалост и после периода који се мери недељама и месецима може директно без прве фазе са црвенилом на кожи јавља се друга фаза када долази до оштећења зглобова, централног нервног система, срца које могу бити озбиљне да се привремено ставља пејсмекер. Трећа фаза лајмске болести је оштећење зглобова, централног нервног система и у том случају антобиотици не помажу ”, казала је др Душанка Жиловић.

Прилог можете погледати ОВДЕ

ИЗВОР: РТВ ПАНЧЕВО, 11. jun 2017. год.