1 2 3 4 5

ВестиУјед крпеља – Треба ли паничити?

Крпељи су паразити топлокрвних животиња, а ретко и човека. Шуме и пропланци пружају им дом, а људима који их посећују ради излета или због посла, могу узроковати неугодности. Могу бити преносиоци неких болести, али на срећу само мали број крпеља носи узрочнике болести. Како би могли што лепше и сигурније одлазити у природу, није на одмет понешто сазнати о тим малим животињама, о ризицима које оне представљају за људе и могућностима да се ти ризици избегну.

Шта учинити са крпељом који се учврстио у кожи?

Уклањање крпеља је најважнија превентивна мера ако се крпељ већ учврстио у кожи. Важно је крпеља уклонити што пре - ризик од инфекције је већи што је боравак крпеља на телу дужи. Добро је знати да крпељ након што доспе на домаћина, око 6 сати тражи место за храњење, неко време буши кроз кожу, па је потребно да најмање 10 сати сише да би та особа била заражена. То указује да има времена за деловање, пре него крпељ пренесе заразу. Крпеља је лакше одстранити у првих неколико сати након убода. Треба га извадити целог, заједно са рилцем (хипостомом) којим се држи у кожи, што није увек лако, јер рилце има по себи више низова ситних зубића усмерених у супротном правцу од убода. Зато је је од пресудног значаја да крпеља вади стручно лице!

Како се заштитити од уједа крпеља?

При боравку у природи веома је важно носити гардеробу дугих рукава и ногавица, по могућству светлијих боја, како би се крпељ лакше уочио. Као превентива могу послужити и репеленти који се користе против комараца и крпеља. По повратку у затворен простор обавезно истрести ношену гардеробу или је опрати. Потом је веома важно прегледати цело тело, као и космате делове. Током боравка у природи битно је на свака четири сата проверавати кожу. Важно је да крпељ што краће борави у кожи, јер ако борави дуже од 24 сата, повећава се вероватноћа да ће особу заразити бактеријом која изазива лајмску болест.

Приликом убода преко слине могу преносити различите заразне болести, а најпознатија је, као што смо поменули, Лајмска болест.

ТРИ СТАДИЈУМА ЛАЈМСКЕ БОЛЕСТИ:

ПРВИ СТАДИЈУМ

- црвенило коже на месту убода,

- некада се могу јавити симптоми слични грипу,

- температура, укоченост врата,

- црвенило се може јавити и на месту удаљеном од убода.

ДРУГИ СТАДИЈУМ

- долази до ширења бактерије коју је пренео крпељ,

- отечени и болни зглобови,

- менингитис,

- вртоглавица,

- несвестица,

- неправилности у раду срца.

ТРЕЋИ СТАДИЈУМ

- запаљење мозга и кичмене мождине које постепено напредује,

- замор, сметње у памћењу, главобоља, конфузна стања, депресија, дневна поспаност, иритабилност и сметње присећања назива предмета.

Текст уредила Тијана Стојшић, медицинска сестра

Извори:

-http://www.stetoskop.info/Lajmska-bolest-i-krpelji-opasnost-iz-trave-2727-c4-content.htm

-https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/2854839/ujed-krpelja-ubija-ignorisanje-problema-moze-biti-smrtonosno