1 2 3 4 5

ВестиКраћа листа чекања за операцију катаракте

Листа чекања за операцију катаракте у Очној болници драстично је смањена и сада пацијенти чекају најдуже од осам месеци до годину дана, уместо неколико година колико су раније чекали на ову хируршку интервенцију.

Како старимо, са годинама наш вид се мења. Погоршање вида неизбежан је и природан процес, који почињемо да примећујемо после четрдесете године. Катаракту је тешко препознати на почетку, јер она започиње малим променама које утичу на вид. У почетку, пацијент види мутно, али замагљен вид се временом појачава и то нас најчешће одводи код очног лекара. На листи чекања тренутно у Очној болници налази се 1050 пацијената, а на операцију би требало да стигну за мање од годину дана. Пацијенти који су на листи чекања из 2018. године сами одлажу операцију, најчешће из здравствених разлога.

Катаракта се повезује са старењем, тачан разлог настанка катаракте није познат, али нажалост број пацијената се стално повећава, као и да се старосна граница помера, па се сада већ у петој деценији јављају пацијенти због катаракте.

Преглед код очног лекара се заказује, а неопходан је упут од изабраног лекара.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево 15. април 2019.