1 2 3 4 5

Вести50 Панчеваца превентивно код дерматолога

Удружење дерматовенеролога Србије у сарадњи са Европским удружењем за дерматолошку онкологију и под покровитељством Министарва здравља Републике обележава 8. мај Дан Еуромеланома. У 27 градова у Србији организовани су бесплатни скрининг прегледи у болницама, и у приватним дерматолошким ординацијама. У Панчеву у Општој болници je организована акција превентивних дерматолошких прегледа за које се пријавило 50 суграђана.

Крајем априла и почетком маја сви заинтересовани суграђани имали су могућност да се пријаве путем апликације на веб страници Еуромеланома или телефоном закажу бесплатне прегледе. Ове године стављен акценат на особе које имају висок ризик за настанак меланома и других облика рака коже. Одзив Панчеваца и ове године је веома добар, и код њих 50 дерматолози ће обавити превентивни прегелед.

„Имамо акцију, а пријављено је 50 пацијената. 25 пацијената ћу прегледати ја и моја колегиница осталих 25. Заказани су прегледи на 15 минута. Свако може да дође. Није то само преглед младежа већ целе коже али велики акценат стављамо на карцином коже. Важно је да пацијент дође без обзира да ли је сам приметио или је приметио супружник неко од породице. Ми такође свакодневним радом прегледамо пацијенте и све промене на кожи”, рекла је др Маја Митровић, дерматолог.

Рак коже се у 80 одсто пацијената дијагностикује у касној фази, када је далеко већи ризик од даљег ширења болести у лимфне чворове и унутрашње органе. Зато је важно да пратимо све промене на нашој кожи и код сваке сумње јавимо се лекару.

„Ово је Банат, људи се баве пољопривредом и често срећемо бенигне туморе, базоцелуларни као последица деловања сунца. Људи се јављају у касном периоду јер су везани за посао. Не смемо да занемаримо мале крастице, крастице које неће да зарасту на лицу на откривеним деловима тела. Такође све новонастале промене на кожи типа разних раница, не само промене на младежима. Имамо неко правило да гледамо облик и величину младежа, али и да ли се око младежа појавило црвенило. Не мора само да се промени младеж већ може да се јави и нови младеж на потпуно здравој кожи”, објаснила је др Митровић.

Кампања „Имате само једну кожу”, усмерена је ове године на информисање јавности о неопходној адекватној заштити од УВ зрачења, како заштити од сунца тако и заштити од вештачких извора ултравиолетног зрачења. Такође је предложено да се законом забрани сунчање у соларијумима особама млађим од 18 година.

Прилог можете погледати ОВДЕ

ИЗВОР: РТВ Панчево 8. 5. 2017.