1 2 3 4 5

ВестиИскуства ковид позитивних пацијената на хемодијализи у ОБ Панчево

Од 29.04.2020.год. у оквиру ковид дела болнице у Панчеву почело је са радом одељење хемодијализе. Наиме, након проглашења ванредног стања наша установа је постала ковид болница. Подељена је на црвену и зелену зону. Због попуњености капацитета других установа које раде са ковид позитивним пацијентима на хемодијализи, наша установа примила је пацијенте којима је овакав вид лечења од животног значаја.

„Имамо пацијенте који се дуже време редовно дијализирају, они су из Ваљева и Лазаревца. Хемодијализа се обавља три пута недељно, понедељком, средом и петком. Такође се код свих других пацијента који су ковид позитивни, а имају потребу за овим третманом, према индикацијама ординаријуса и у договору са нефрологом спроводи ова медицинска процедура. Важно нам је да смо максимално заштићени, што нам је обезбеђено у сваком смислу, како због пацијента, наших породица, па и нас самих. Рад је напоран у скафандеру али ми смо здравстевени радици, определили смо се за тај позив, помажемо људима у било којим условима. Када пацијент сам изрази жељу за похвалом будемо поносни на оно што јесмо. Могу да додам да су пацијенти презадовољни условима у нашој установи“, изјавио је др Милан Вемић, специјализант интeрне медицине.

„С обзиром да се наше одељење хемодијализе физички налази у ковид болници – црвеној зони где су нам и смештени ковид позитивни пацијенти, ми смо очекивали да неком тренутку почнемо да примамо и ковид позитивне пацијенте којима је потребна хемодијализа. 24 часа дневно о њима брине тим лекара и сестара који чине све како би се осећали сигурно и прихваћено јер су измештени из свог окружења. Имају медицински третман као и сви остали пацијенти , без обзира што нису из Панчева. Што се тиче исхране обезбеђена су им 3 главна оброка и ужина. На само један спрат ниже одводе их сестре специјално обучене за рад на дијализи на одељење хемодијализе које је током реконструкције болнице уређено по европским стандардима и опремљено најсавременијим апаратима за дијализу. Пацијенти не могу да сакрију своје задовољство па су са нама усмено и поделили своје позитивне утиске. Дијализирају се три пута недељно-понедељком, средом и петком у трајању од 3 сата где имају потпуну контролу и надзор од стране сестара и лекара који прати сам процес дијализе . Након завршетка дијализе,пацијенти се враћају на трећи спрат а одељење хемодијализе се по већ утврђеном плану чисти и дезинфикује“, изјавила је Маја Шобот струковна медицинска сестра, главна сестра болнице.

„Пацијент сам на редовном прогаму хемодијализе већ двадесет година. Када су рекли са морам да идем у другу установу на хемодијализу јер сам ковид позитиван нисам био задовољан, раније сам одлазио у друге установе и није било то то. Сада од како сам овде сваким даном сам фациниран условима које сам овде затекао. Да похвалим прво нашу Србију што има овакву установу, нову и по светским стандардима опремљену. Овде ради најљубазније особље од хигијеничарки, сервирки, медицинских сестара до лекара. Што се услова за хемодијализу, ово је најуређенија хемодијализа и најчистија од оних које сам ја видео. Храна је као у хотелу, ово нема ни код куће, три оброка, ужина, воће! Све похвале и свако добро свима да што пре прође ова недаћа“, изјавио је Драган Илић из Лазаревца.

„Дуже време се дијализирам, посебно сам скептична на промене места где се дијализирам. Када сам требала да идем у другу установу плашила сам се. Имам уграђен графт за хемодијализу, то не зна свако да убоде. Овде сам наишла на такву стручност да сам фасцинирана. Искористићу прилику да похвалим и сестра Золну са хемодијализе која је из прве успела дa ме убоде. Такође могу да кажем да су сви овде а има их доста, млади и стручни, како овде на хемодијализи тако и горе на одељењу где лежим. Све у свему сам презадовољна оним што нам је овде пружено и не пада ми тешко ова болест коју сви заједно морaмо да победимо“, изјавила је Јасмина Петковић из Ваљева.

Извор:ОБ Панчево