1 2 3 4 5

ВестиПЛАНИРАЊЕ ПОРОДИЦЕ И КОНТРАЦЕПЦИЈА

Планирање породице омогућава људима да имају жељени број деце и да праве жељени временски размак између трудноћа. Планирање се постиже коришћењем контрацептивних метода и лечењем неплодности. Промоција планирања породице и омогућавање приступа контрацептивним методама ја значајно за одржавање здравља жена и целокупне заједнице. Давање жени могућност да бира када жели да остане трудна има директан утицај на њено здравље и благостање. Планирање породице спречава нежељене трудноће, и даје људима могућност да одреде величину породице коју желе да имају. Статистика показује да жене које имају четири или више деце су у повећаном ризику од умирања приликом порођаја.

Могућност да се планира време трудноће у великој мери смањује и смртност новоређенчади. Такође, смањује и учесталост ХИВ/СИДА инфекција, зато што контрацептивна средства значајно смањују могућност преноса инфекција, а и смањује број трудноћа код већ оболелих жена од ХИВ/СИДА.
Није занемарљива ни чињеница да планирање породице омогућава младим женама да се посвете свом личном усавршавању, да се додатно школују и запошљвају без бојазни од нежељене трудноће. Такође, породоице са мање деце омогућавају родитељима да се више посвете сваком детету. Деца из мањих породица се више школују него деца из великих породица.

Планирање породица је значајно у спречавању адолесцентских трудноћа. Деца која се рађају као последица адолесцентске трудноћу су повећаном ризику од ране смрти, девојке које рано роде морају да напусте школу, што има велике последице на њих саме и на њихову целу околину.

Велики број жена из развијених земаља, које су у репродуктивном добу, идаље не користе контрацептиве из следећих разлога:
- Мали избор контрацептивних метода
- Мањак новчаних средстава ради обезбеђивања контрацептива
- Страх од нежељених ефеката контрацептива
- Културне или религијске препреке

КОНТРАЦЕПТИВНЕ МЕТОДЕ КОЈЕ СЕ КОРИСТЕ КОД НАС СУ СЛЕДЕЋЕ:

Комбинована орална контрацептивна
- пилула садржи два хормона у себи, естроген и прогестерон. Ако се правилно користи, има успешност 99%. Такође смањује учесталост настанка карцинома јајника и материце.

Пилула која садржи само прогестерон
- успешност 99%, може се користи и током дојења.

Имплантати
- који се имплантирају поткожно, најчешће на руци. Постепено ослобађају прогестерон. Успешност 99%. Мењају се на 3-5 година.

Инјекције прогестерона
- дају се поткожно или мускуларно на 2-3 месеца.

Спирала
- пластични објекат овлика слова Т, који се имплантира у материцу, и савкодневно ослобађа мале количине хормона. Ефикасност 99%.

Кондоми

Мушка и женска стерилизација
- трајна, хируршка контрацепција. Успешност 99%.

Хитна контрацептивна пилула „дан после пилула“
- узима се до 5 дана након ризичног односа. Успешност 90%.

Текст на основу извора уредио Др Милан Врбљанац

Извор: http://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/family-planning-contraception