1 2 3 4 5

ВестиКОНГЕНИТАЛНИ СИФИЛИС

Конгенитални сифилис је последица интраутерине инфекције. Трудноћа мајке делује супресивно на клиничке симптоме раног сифилиса. За разлику од мајке, болест фетуса је тешка, а исход дубиозан.

Узрок настанка

„Treponema pallidum" је спирохета, има танак и дугачак облик, величине до 15 μм. Креће се карактеристичним покретима око замишљене осовине бактерије. Сигурно је да „Treponema pallidum" стимулише параметре, како хуморалног тако и ћелијског имунског одговора. Изазивач је једне од најтежих полних болести и стриктни је паразит човека.
Да би настала инфекција плода, неопходно је да се спирохета налази у крви мајке те према томе, плод ће сигурно оболети ако је болест мајке у I или II стадијуму. Из крви фетуса спирохета се расејава по осталим органима.

Клиничка слика
Исход трудноће, у зависности од стадијума болести мајке, може бити: касни побачај, мртворођеност, болесно дете са знацима конгениталниг сифилиса (syphilis congenitalis praecox), рађање привидно здравог детета код кога се манифестације болести могу јавити у пубертету или касније (syphilis congenitalis tarda) и здраво дете. Ако инфекција настане крајем трудноће, рађа се наизглед здраво дете, које оболи кроз 2-4 недеље.
Конгенитални сифилис карактеришу хепатоспленомегалија (увећане јетра и слезина), раш, отоци зглобова, анемија, жутица, ринитис (запаљење слузнице носа) са сангвинолентном и пурулентном секрецијом, лимфаденопатија, метафизеална дистрофија, периоститис, нефротски синдром, миокардитис, увеитис и хориоретинитис. Новорођенче је слабо, мале порођајне тежине, са сувом набораном кожом старачког изгледа, са слабо развијеном косом и ноктима и генерализованом микроаденопатијом. Кожа дланова и табана је црвена. Убрзо после рођења формирају се сифилисни инфилтрати загасито црвене боје нарочито периорално и перигенитално. Клинички знаци оштећења централног нервног система (који је захваћен у 50% случајева) се ретко запажају у неонаталном периоду, мада постоје промене у ликвору.

Дијагноза
Поставља се директном микроскопијом кожних лезија, плаценте и амнионске течности, као и серолошким тестовима.

Лечење
Лечење се спроводи пеницилином, а код постојања алергије, еритромицином, тетрациклинима.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 16.11.2022.