1 2 3 4 5

ВестиКондиломи

Кондиломи су болест који узоркује ХПВ вирус, тј. Хумани папилома вирус. ХПВ вирус је узрочник рака грлића материце код жене и одмах по откривању вируса треба почети лечење.

ПРЕНОШЕЊЕ КОНДИЛОМА

Најчешће се преноси путем полоног односа. Међутим кондиломи се преносе директним контактом са зараженом кожом и слузокожом. Полне брадавице је лако добити чак и ако користите кондом за заштиту.

СИМПТОМИ КОНДИЛОМА

Симптоми кондилома су углавном мале розе тачкице или нарасли пликови или један плик, који изгледају као мале брадавице. Могу изгледати и као црвене, розе и беле флеке на кожи у гениталном пределу и то су тзв равни кондиломи, коју су у еравни кожи и испољавају се променом боје ткива. Кондиломи се обично развијају из ХПВ вируса онда када је организам најслабији. Здрава исхрана и тренинг су врло важни фактори у спречавању конилома. И код код мушкараца и код жена јављају се у околини ануса.

КОНДИЛОМИ И ТРУДНОЂА

Не постоји истраживања која би показала да је развијање кондилома за време трудноће повећава ризик да се деси побачај, превремени порођај, преекламсија, или нека друга компликација. Полне брадавице могу узорковати проблеме за време трздноће, нпр. полне брадавице могу постати веће и прокрварити. Раст кондилома може отежати мокрење. Ако су кондиломи у вагини, могу да учине вагину мање еластичном или да блокирају порођајни канал.

ЛЕЧЕЊЕ КОНДИЛОMA

Лечење кондилома под којим се заправо подразумева укањање кодилома се ради доста успешно. Скидање кондилома је прлично једноставно и постоји неколико методa.

-Уклањање кодилома радиоталасима

-Криотерапија (смрзавање)

-Електрокаутеризација (спаљивање кондилома)

-Ласерско уклањање кодилома

-Хирушки уклањање кодилома.

Текст на основу извора уредила струковна медицинска сестра, Сања Станковић, гинеколошко-акушерско одељење, Опште болнице Панчево

Извор:

Гинекологија и акушество, Проф, др. Драгомир Младеновић, др.Зорица Маледеновић-Богдановић, др. Александра Маледновић-Михаиловић. Завод за уџбенике и наставна средства, Београд 2005