1 2 3 4 5

ВестиКондиломи

Последњих 15-20 година инциденца полно преносивих болести је у великом порасту. Посебно је запажена појава обољења изазваних неким од типова Хуманог папилома вируса, нарочито код млађих особа. Једно од тих обољења јесу и кодиломи.

Кондиломи су ресичасте, равне папиларне и инвертоване промене, које настају као последица мешане инфекције (ХПВ и мултипло вируса). Инфекција се преноси полним путем,а најчешће оболевају девојке и младе жене. Промене се могу јавити на грлићу матеирце, зидовима вагине, вулви, перианалној регији, међици. Дијагноза се поставља колпоскопским прегледом, клинички или биопсијом. Да би се одредио који тип вируса је, врши се ХПВ типизација. Код особа са овом врстом инфекције, појачана је вагинална секреција. Пoтребно је да се болест лечи рано, док су промене још на нивоу епитела.

Постоје две врсте кондилома:

-Condylomata plana:Равни кондиломи изазвани најчешће онкогеним типовима ХПВ 16/18 и 31/33/35, углавом су локализовани на грлићу материце, понекад имају пропагацију и на зидовима вагине. Манифестују се као беличасте промене, обавезно се ради биопсија и ХПВ типизација, ради одређивања типа вируса и онкогеног потенцијала.

-Condylomata accuminata: Ови кондиломи се једноставно и лако дијагностикују. Локалозовани су у интроитусу вагине, на зидовима вагине, великим и малим полним уснама...Папиларне су површине, углавном са узраженом кератинизацијом. Обојени су бело. Могу да на први поглед личе на ектопије, али се разликују по томе што су кодиломатозне ресице различите дужине,правца и свака има карактеристичан крвни суд, који се на врху завршава малом омчом.

Уколико ове кондиломатозне промене перзистирају дуже времена, виђају се мањи или већи карфиоласти израштаји.

На ГАО ОБ Панчево уклањење кодилома спада у свакодневне рутинске интервенције. Пацијенткиња се прима у болницу са свом неопходном документацијом, интервеција се раду у краткој ОИВ анестезији. При уклањању, чини се и биопсија, чији се исечци кондилома шаљу на ХП преглед.

Место на којима су уклоњени кондиломи третира се газама натопљеним у повидон јод. Пацијенткиња одлази сутрадан кући, спремна за свакодневне животне активности.

Др Емир Шефити, ГАО ОБ Панчево

Извори: Практикум гинекологија др Живко Перишић