1 2 3 4 5

ВестиКоме, кад, шта?

„На крилима анестезије савремена хирургија достигла је неслућене висине”, записано је на улазима кардиохируршких операционих сала широм света.

Анестезиолози обезбеђују да пацијент безбедно и безболно прође кроз ситуације као што су царски рез, операција слепог црева, жучи, уградња вештачког кука, операција тумора на мозгу, операција вађења панкреаса и дела црева захваћених тумором, операције на отвореном срцу уз примену вантелесног крвотока, и многе друге, које би без анестезије биле смртоносне.

На самом почетку књига из којих анестезиолози уче стоји да је анестезија безбедно и реверзибилно изазивање неосетљивости пацијента, чије су карактеристике сан, одсуство бола, амнезија, мишићна релаксација и одсуство рефлекса.

Анестезија може бити и регионална, када се изазива неосетљивост одређеног дела тела. Регионална анестезија може се комбиновати са седацијом, односно успављивањем. Одређени прегледи и дијагностичке и терапијске процедуре, као што су гастроскопија, колоноскопија, кардиоверзија, обављају се у аналгоседацији, безболно и у сну, коју такође спроводи анестезиолог. Безболни порођај дејством епидуралне аналгезије такође је вештина анестезиолога.

Лекове које користе за изазивање анестезије анестезиолози бирају и дозирају на основу врсте и трајања операције и пре свега на основу карактеристика пацијента. Многи анестетици и процедуре у току обезбеђивања анестезије утичу на пацијентов кардиоваскуларни и респираторни систем, на бубрежну функцију. Због тога је потребно да анестезиолог пре планиране операције буде упознат са здравственим стањем пацијента. За преоперативни преглед анестезиолога неопходно је припремити сву документацију о хроничним болестима, одређене лабораторијске анализе, екг, по потреби снимак плућа, ултразвук срца. Такође је важно да анестезиолог зна које лекове пацијент пије, јер и хронично узимање појединих лекова утиче на избор и дозирање анестетика.

Пре планиране хируршке интервенције, која није хитна је, уколико је могуће, пожељно довести организам у оптимално здравствено стање. Гојазнима се препоручује редукција телесне масе, јер и гојазност спада у факторе ризика за анестезију. Што је могуће боље требало би регулисати крвни притисак и шећер у крви. Пушачима се саветује престанак пушења два месеца пре планиране операције, јер је то време потребно респираторном систему да се опорави и допринесе мањој учесталости респираторних компликација. Одговарајућом терапијом треба довести астму и хроничну опструктивну болест плућа под што бољу контролу. Планирану операцију у анестезији требало би одложити три недеље после саниране евентуалне респираторне инфекције.

Када се већ припреми за операцију, сваки пацијент ће добити препоруку о неузимању хране и пића у одређеном периоду пре операције и понекад о измени режима узимања хроничне терапије. Свега овога се треба придржавати.

Поред обезбеђивања анестезије за операције, како планиране тако и хитне, аналгезије за порођај, анестезиолози у Општој болници Панчево лече и пацијенте у Интензивној нези, спроводе кардиопулмоналну реанимацију, пласирају централне венске катетере за дијализу, баве се терапијом акутног и хроничног бола.

Др Лидија Благојевић, специјалиста анестезиологије, реаниматологије и интензивне терапије