1 2 3 4 5

ВестиKлимактеријум и аменореја

Kлимактеријум представља прелазно доба између генеративног периода, односно периода полне зрелости и сенијума. За овај период који ће трајати дуже или краће зависи пре свега од гашење оваријалне функције, па према томе и репродуктивне способности жене.

Један од најбољих индикатора наступајућег климактеријума је фоликулостимулирајући хормон (ФСХ).Последње менструално крварење у животу жене називамо менопаузом. Обично се јавља 44-55 године живота.

Симптоми карактеристични за овај пероид су валунзи, ноћно знојење, несаница, палпитације, парестезије, главобоље, физичко убрзано замарање. Јављају се и психичке тегобе у виду промене расположења, забринутости, депресије, губитак либида.У климактеријуму настаје такође и остепороза и кардиоваскуларни поремећаји.

Од терапије користимо естрогене, без комбинација ако је код жене одстрањена материца са јајницима, у противном је пожељно комбиновати естрогене и прогестагене. У овом периоду се може користити и калцијум, витамин Д, да би се успорло сманивање коштане масе.

Аменореја представља изостанак менструације дуже од 6 месеци, код жене која је претходно имала менструацију. Физиолошка аменореја постоји пре пубертета, током трудноће и лактације, као и после менопаузе.Аменореја може бити симптом многих поремећаја на новоу хипоталамуса, хопофизе, гениталног тракта, штитасте жлезде, надбубрега.Најчешћи узроци аменореје су полицистични јајницим хиперпролактинемија, нагли губитак телесне масе.

Др Емир Шефити, ГАО ОБ Панчево.

Извори: Гинекологија и акушерство Младеновић.