1 2 3 4 5

ВестиКлемпавост ушију (otapostasis) - клемпаве уши

Клемпавост ушију, или отапостаза је стање код којег је ушна шкољка превише одмакнута од бочне површине главе. Најчешћа је неправилност у развоју ушне шкољке.

Ретко је једнострана, чешће обострана. Може бити сасвим блага, једва уочљива, а ретко је врло изражена. Често је комбинована с неком другом аномалијом нпр. са повећаном, или смањеном ушном шкољком. Отапостаза не прави функционалне, већ само естетске сметње

Како се клемпавост лечи?
Из социолошких и психолошких разлога потребно је пацијенте (нарочито децу) ослободити ових недостатака. Различитим хируршким техникама настоји се да се ушне шкољке што више приближе.
Хируршки захват се зове отопластика и обично се спроводи у општој анестезији , али се може спроводити и у локалној анестезији и не захтева боравак у болници. Код новорођене деце ушна хрскавица је врло мека и веома тешка за обликовање. Због тога је потребно чекати бар до пете године да се начини хируршка интервенција. Пожељно је начини интервенцију до шесте године, јер се развој уха завршава до седме године.

Операција се изводи тако да се направи мали рез на задњем делу ушне шкољке који касније оставља ожиљак. Након захвата се на ушне шкољке стављају завоји. Кад се скину завоји, ушне шкољке су обично отечене и подливене.
Инфекција се након овог вида лечења јавља врло ретко. Ако се и појави, обично добро реагује на лечење антибиотицима. Уколико пацијент има пробушене уши и чак и најмањи знак инфекције у рупицама, операција се не изводи. Понекад се рупице у ушима након овог захвата затворе, па је уши касније потребно поновно пробушити. Пре поновног бушења потребно је чекати најмање месец дана.
Код већине људи ожиљци врло добро зарастају. Врло ретко настаје велики ожиљак.

Завоји су изузетно важни за одржавање облика ушне шкољке. Понекад се на спољној површини уха јављају мале красте на месту где је причвршћен завој. То обично зарасте без икаквих ожиљака, али процес понекад траје и до 6 недеља.

Прво лето након операције препоручљиво је на ухо нанети крему за сунчање са високим заштитним фактором док сви знаци црвенила не избледе. Ако се то не уради, последице могу бити ожиљци и пигментација.

Извор: simptomi.rs