1 2 3 4 5

Вести„КЛЕБСИЈЕЛА"

Род „Klebsiella" припада породици „Enterobacteriaceae" и обухвата четири врсте: „Kl.pneumoniae", „Kl.oxytoca", „Kl.terrigena" и „Kl.planticola". Врста „Kl.pneumoniae". Врста „Kl.pneumoniae" се даље дели на четири подврсте - „subspecijesa":

- „Kl.pneumoniae ss. pneumoniae"
- „Kl.pneumoniae ss. ozaenae"
- „Kl.pneumoniae ss. rhinoscleromatis"
- „Kl.pneumoniae ss. aerogenes"

Све „Klebsiella-е" су Грам негативни бацили са заобљеним крајевима. Распоређују се појединачно или у виду парова. Немају флагеле и непокретне су. Фимбрије са адхерентним својствима и капсула представљају значајне факторе вируленције. Имају соматски О - антиген и капсуларни К - антиген.

Пут преношења
Припада групи опортунистичких бактерија и обољења изазива претежно код особа са смањеном одбрамбеном способношћу.

Патолошки (медицински) значај

„Klebsiella pneumoniae ss. pneumoniae"
- има највећи медицински значај. Код деце и одраслих изнад 50 година старости изазива тешке инфекције респираторног система, као што су: пнеумонија (запаљење плућа), апсцес плућа. Из респираторних путева инфекција може да се прошири на слузокожу параназалних синуса, а све чешће се описују и случајеви менингитиса и септикемије. Код деце изазива ентеритисе и ентероколитисе који по тежини клиничке слике подсећају на дизентерију. Такође, изазива и уринарне инфекције које се одликују тешким лечењем и честим рецидивима.

„Klebsiella pneumoniae ss. ozaenae"
- изазива хронично атрофично обољење локализовано на носној слузокожи, које носи назоив „ozena" ili „rhinitis atrophicans". Обољење карактерише стварање секрета непријатног мириса.

„Klebsiella pneumoniae ss. rhinoscleromatis"
- изазива риносклером, хронично обољење коже и слузокоже најчешће локализовано на слузокожи носа, усне дупље, фаринкса и ларинкса, као и на кожи ноздрва. Обољење се одликује појавом хипертрофичних и туморозних промена код којих се под микроскопом уочава присуство мононуклеарних ћелија испуњених мноштвом инкапсулираних грам негативних бацила – Микулицзеве ћелије.

„Klebsiella pneumoniae ss. aerogenes"
- код имунодефицијентних особа, нарочито у болничкој средини, може да буде узрочник уринарних инфекција, бронхопнеумоније, инфекције рана и септикемије.

Микробиолошка дијагностика
Дијагноза се поставља идентификацијом узрочника изолованог из спутума, бриса грла, бриса носа, бриса ране, урина, фецеса, ликвора, крви и других клиничких узорака. Материјал се засејава на хранљиве подлоге бујон, ендо агар и крвни агар. Испитују су микроскопске, културелне, биохемијске и антигенске особине.

Лечење
С обзиром на могућност развоја и брзог ширења резистенције на поједине антибиотике и хемиотерапеутике, избор и дозирање антибактеријске терапије потребно је урадити у сагласности са резултатима антибиограма.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 18.3.2022.