1 2 3 4 5

ВестиКиселина из прогутане батерије погубна

У последњих месец дана збринуто је чак троје деце на Одељењу за ухо, грло и нос Опште болнице због гутања батерија из играчака. Најопасније је када киселина из батерије исцури - последице могу бити погубне.

У најчешће хитне случајеве на ОРЛ одељењу Опште болнице су деца која су прогутала неко страно тело, или ставила у нос. Пасуљ, зрно кукурза, перлице опасни су јер може доћи до гушења уколико нема брзе реакције родитеља или лекара. У последње време праву опасност за децу представљу батерије, најчешће мале округле које се налазе у играчкама, а последице могу бити погубне јер испуштају киселину и оштећују слузокожу и остале органе.

„Уназад месец дана имали смо три случаја где је батерија угурана у ушни канал и нос, и дете од 17 месеци је прогутало батерију, која се зауставила на првом сужењу једњака. Батерије су најопасније јер имамо јако мало времена да их уклонимо док не почну да испуштају киселину. Та је киселина толико агресивна да уништи, спали носни септум, и носна преграда остане у дефекту. Скоро смо вадили из ушног канала у општој анестезији код шестогодишњег детета. Родитељи су приметили црни садржај из уха, то је била батерија која је већ исцурила” , напомиње доктор Вељко Божић.

Велика штета настане када батерија исцури - киселина која нагриза слузокожу понекада уништи и делове уха, носа и једњака, па је неопходна операција и реконструкција.

„Када смо извадили, видели смо да недостаје бубна опна, и ту је неопходна пластична операција. Може да буде и фатално ако се не примети да је дете прогутало, ако дође до изливања киселине у желудац, прогори се желеудачни зид док се то установи може живот бити угрожен то су најургентнија стања која захтевају хирушко збрињавање. Ми смо ту батерију из сужења једњака извадили јер је била на почетку, имамо инструменте да то дохватимо, проценили смо да немамо баш времена да га шаљемо за Београд” , рекао је доктор Вељко Божић.

Родитељи треба да поведу рачуна, да купују скупље играчке које имају заштиту где се налазе батерије како дете не би могло да отвори и извади батерију и на тај начин избегли компликације које могу настати уколко се страно тело прогута.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево 06.03.2018.