1 2 3 4 5

ВестиКиле трбушног зида

Абдоминална кила (херниа) је избочење перитонеума кроз конгенитални или стечени отвор трбушног зида, које трајно или пролазно садржи делове трбушних органа. Урођене киле настају услед урођеног дефекта зида трбуха, а стечене услед ослабљеног трбушног зида који не може да издржи повећани интраабдоминални притисак који настаје при физичком напору.

Предилекциона места за настанак киле су места која садрже крве судове, нерве као и природни отвори.

Абдоминалне киле се састоје од:

-Килног прстена тј. отвора на трбушном зиду

-Килне кесе тј. избочења паријеталног перитонеума

-Килни врат је део килне кесе који се налази у килном отвору

-Килни садржај (танко или дебело црево, мокраћна бешика)

Укљештена кила

Укљештена кила настаје ако врат килне кесе стегне килни садржај, што доводи до прекида циркулације укљештене цревне вијуге. Ако се црево брзо не ослободи може да дође до гангрене и перфорације укљештене цревне вијуге. Јављају се нагли, јаки болови у подручију киле, повраћање, прекид столице, надутост. Опште стање пацијента се брзо погоршава, јављају се цијаноза и тахикардија.

Ингвинална кила

Манифестује се као избочење у ингвиналном каналу. Мануална репозиција је враћање садржаја килне кесе у трбушну дупљу коју може да уради само хирург, јер при овој манипулацији постоји опасност од прскања зида црева. Оперативно лечење је метода избора, а врши се пластиком и рекнонструкцијом ингвиналног канала, којим се постиже радиклано излечење. Лечење може да буде и неоперативно код пацијената који одбијају хирушку интервенцију, а састоји се од ношења посебних појасева и избегавања физичког напора.

Феморална кила

Јавља се често након тешких физичких напора и чешћа је код жена. Кила излази испод ингвиналног лигамента кроз феморални канал. Ово је увек стечена кила па се јавља код особа у средњој и старијој животној доби. Врат феморалног канала је узак, па се ова кила не може репонирати. Лечење је искључиво хирушко.

Умбиликална кила

Јавља су виду испупчења у подручију пупка. Може да буде урођена која настаје због непотпуног затварања умбиликалног прстена. Врло често се овај прстен спонтано затвори, а уколико се то не догоди до друге године живота, индиковано је оперативно лечење. Инкарцерације веома ретко настају. Стечена умбиликална кила се јавља изнад или испод пупка, па се обично назива параумбикална кила. Најчешће се јавља код гојазних особа и то пре свега жена које су више пута рађале. Килни врат је узак, па је репонирање тешко, а инкарцерација релативно честа. Лечење је оперативно.

Епигастрична кила

Настаје кроз отвор између нити lineae albae у средишњем делу предњег трбушног зида. Јавља се обично код старијих особа као болно избочење различите величине. Лечење је оперативно.

Текст уредила ВМС Јелена Гуцијан

Извор: Хирургија са ортопедијом, Проф. Др. Милош Војиновић, 2014год, Београд