1 2 3 4 5

ВестиКЕГЕЛОВЕ ВЕЖБЕ – вежбе за јачање мишића дна карлице

Кегелове вежбе су вежбе које можете радити за јачање мишића дна карлице, то је мишић који даје потпору вашој уретри, мокраћној бешици, материци и ректуму. Атрофија мишића дна карлице је чест узрок појаве инконтинеције - невољног отицања мокраће.

Промене током трудноће и порођаја, менопауза и прекомерна телесна тежина могу да ослабе мишиће карлице. У свим тим случајевима Кегелове вежбе могу да помогну.

Вежбе су добиле име по гинекологу Арнолду Кегелу који их је препоручивао женама које су имале проблема са уринарном инконтиненцијом или смањеном контролом мокраћне бешике,што може да се догоди након порођаја.

Јачањем својих мишића карличног дна можете помоћи у превенцији или лечењу уринарне стрес инконтиненције. То је проблем који погађа 70 посто жена током или након трудноће.

Овакве вежбе давале су добре резултате после неколико недеља па су заслужено добиле свој значај у женском здрављу. Кегелове вежбе нису физички захтевне и може их радити буквално свако.

КАКО СЕ ИЗВОДЕ КЕГЕЛОВЕ ВЕЖБЕ?

Кегелове вежбе подразумевају наизменично стезање и опуштање мишића вагине. Замислите да покушавате да спречите да пустите гасове и покушавате да зауставите мокрење у исто време. Код кегелових вежби није потребно да стискате мишиће ногу, стомака или друге мишиће нити је потребно да заустављате дах. Понављате али не претерујете. Приликом извођења стискања мишића бројите до три. Вежбу поновите 10-15 пута и имајте на уму да није потребно вежбати дуже од 5 мин.

ПРИМЕР 1

Покушајте да зауставите млаз урина приликом мокрења. Уколико Вам то успева, употребили сте правилан мишић.

ПРИМЕР 2

Покушајте да зауставите столицу или замислите да морате да зауставите гасове, стисните мишиће за које мислите да бисте њиме успели. Уколико имате осећај „повлачења“ мишића на горе, управо сте идентификовали други важни мишић за извођење Кегелових вежби.

Текст на основу извора припремила Марина Крчадинац, виша медицинска сестра