1 2 3 4 5

ВестиШта је катаракта (мрена)?

Мрена (катаракта, цатарацта) је замућење очног сочива које узрокује замагљење вида. Назив потиче од грчке речи „catarasso" која значи водопад, јер је одсјај ока попут беле воде у водопаду.
Катаракта најчешће настаје у поодмаклим годинама (тзв. старачка мрена). Катаракта је болест која постепено настаје. Типови катаракте су: катаракта повезана са старењем, урођена катаракта, секундарна катаракта, нпр. након употребе стероидних лекова, или услед шећерне болести, трауматска катаракта - након повреде.

Катаркта која настаје у старости назива се још старачка мрена, или цатарацта сенилис. То је најчешћа врста катаркте и чини око 90% свих катаракти. Обично се јавља након 60. године живота. Узрок се још увек не зна. Сматра се да настаје због поремећаја метаболизма сочива. Стадијуми развоја старачке катаракте су: почетна, незрела, зрела и презрела. Код последњег стадијума, унутрашњи део може да изађе ван капсуле сочива, па се капсула смежура.
Трауматска катаракта (услед повреде) може настати као последица механичке повреде као последица нагњечења, нпр, приликом ударца шаком у око, перфорација (као последица електричног удара, зрачења, или излагања инфрацрвеним зрацима).
Секундарна катаракта је метаболичка катаракта, а најчешће настаје због шећерне болести, тетануса, услед дуготрајне употребе лекова на бази кортикостероида.

Који су симптоми и знаци катаракте?
У раном стадијуму болести јаче освјетљење и наочаре могу успешно решити проблем. У каснијим фазама потребно је приступити хируршком захвату.
Симптоми укључују:
- замагљен вид
- проблеми приликом гледања светла
- бледе боје
- лошији вид ноћу
- дупле слике
- учестала потреба за променом наочара

Како се поставља дијагноза катаракте?
Дијагноза катаракте се поставља на основу клиничке слике са анамнезом и објективним прегледом од стране офталмолога.

Како се катаракта лечи?
Не постоји медикаментозно лечење катаракте.
Лечење почетних стадијума је јаче осветљење и наочаре, или сочива. Касније је потребан хируршки захват. То су најчешће интракапсуларна хирургија, факоемулзификација, екстракапсуларна хирургија. У овим захватима, одстрањује се сочиво и у већини случајева уграђује друго, вештачко.

Два су главна начина за одстрањење сочива хируршким захватом:
Факоемулзификација - хирург направи мали рез са предње стране, убаци танку сонду кроз коју се емитују ултразвучни таласи који омекшавају и ломе замагљени центар сочива, које се касније сондом усисава и одстрањује. Факоемулзификација је у предности над хирургијом, јер омогућава бржи опоравак.
Екстракапсуларна хирургија - направи се дужи рез са преднеј стране ока и одстрањује се сочиво.
Код већине хируршких захвата, сочиво се замењује вештачким. Вештачко сочиво је провидно и постаје трајни део ока. Неке особе не могу имати вештачко сочиво због неких других болести ока. За њих опција ношење меких контактних сочива, или наочара с великим повећањем.

Факоемулзификација (ултразвучна операција) је врло ефикасна, успешна у већини случајева и даје добре резултате. Након хируршког захвата уобичајен је осећај свраба а и благе нелагодности у оку. Може постојати исцедак и осетљивост ока на светлост и додир. Код јачих болова могу се прописати аналгетици. Након 1-2 дана болови би требало да престану. У већини случајева рана зарасте за 6 недеља. После операције су потребни редовни прегледи. За заштиту ока је потребно носити заштиту на оку, или сунчане наочаре. Трљање и притискање ока треба избегавати. Проблеми након хируршког захвата се ретко јављају, али су могући. Укључују инфекцију, крварење, губитак вида, или светлосне бљеске. Брзом реакцијом од стране медицинског особља ови проблеми се брзо реше. Након захвата, пацијент се може брзо вратити свакодневним активностима, али вид у почетку може бити замућен. Оку је потребно одређено време прилагођавања. Након боравка на јакој природној светлости све може бити црвенкасто током неколико следећих сати. Након неколико месеци ове промене боја престају.

Извор: симптоми.рс
датум: 9.8.2022.