1 2 3 4 5

ВестиБрже до операције катаракте

У панчевачкој Очној болници,од почетка године, урађено је близу 500 операција катаракте, колико је обављено током целе претходне године. Листа чекања је смањена на 1300 пацијента, а циљ је да се наредне године на операцију чека годину дана, а не три колико је било до сада.

Почетком јула месеца 1800 пацијента из Јужнобанатског округа чекало је на операцију катаракте у панчевачкој Очној болници. Иако је број лекара смањен, повећаним бројем операције и ревидирањем спискова, од почетка године оперисано је близу петсто пацијента, исто колико и за целу прошлу годину. На тај начин, листа чекања за операцију катаракте значајно смањена, рекао је начелник очне болнице доктор Драган Станковић.

„Наша листа чекања броји 1300 пацијената, то је смањење око 500 пацијената у односу на претходни период. Ми смо знатно повећали број операција, закључно са данашњим датумом имамо око 450 операција, што је у односу на прошлу годину више. За целу прошлу годину смо имали око 500 операција . До краја године очекује се око 700 операција. Имамо велику подршку руководства болнице, јер су нам сочива обезбедили редовно, чак не можемо некад својим капацитетима, и што се тче доктора и што се тиче сале, да испунимо”, изјавио је др Драган Станковић, начелник очног одељења.

Пацијенти на операцију катаракте чекали су и до три године, међутим недовољан број офтамолога у целој земли и епидемија катаракте и код млађих људи довела је да се, нажалост, сваке године листа чекања увећава за још хиљаду нових пацијента.

„Млађи људи често због терапије користе кортикостероиде због разних болести, дијабета, и то све утиче на рани настанак катаркте. Ја сам сад изашао из сале, оперисао сам жену 69. годиште и већ је оперисала друго око. Било је људи 70., 80. годиште. Циљ је да се изађе из 2015. и 2016. буду оперисани до краја 2017.”, додаје др Станковић.

Повећан број операција катаракти омогућиће да пацијенти чекају много краће. Ако се овим темпом буде наставило најдуже би се на операцију чекало годину дана, истиче доктор Станковић.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево 12.09.2017.