1 2 3 4 5

ВестиКАТАРАКТА - СИМПТОМИ И ЛЕЧЕЊЕ

Катаракта представља замућење природног сочива у оку, које напредује постепено и доводи до губитка вида у узнапредовалој фази. Напредовање болести се не може зауставити никаквим лековима.

СИМПТОМИ КАТАРАКТЕ:

Код почетних катаракти вид изгледа као када се гледа кроз прљаво стакло па особа која носи наочаре мисли да су стакла прљава. Узнапредовањем болести мењају се и симптоми тако да постају израженији:

-забљештање код јаког сунца

-расипање светлости

-промена перцепције боје- боје постају блеђе и нејасне

-замагљен вид

-честа промена диоптрије

Катаракта се јавља на оба ока али напредовање болести је различито.

ЛЕЧЕЊЕ КАТАРАКТЕ:

Лечење катаракте је искључиво оперативним путем , а очекивани термин операције зависи од тога колико катаракта угрожава животне активности. Некада је важило правило да се катаракта оперише тек кад се вид потпуно изгуби, јер се није уграђивало вештачко сочиво.

Много је боље оперисати катаракту док замућено сочиво није тако тврдо јер је операција једноставнија и постоперативни ток краћи. Операција катаракте је рутинска, врло успешна интервенција у офталмохирургији. Током операције катаракте се кроз минималан рез (свега 2,75мм) одстрањује природно замућено сочиво и у његову врећицу се поставља вештачко интраокуларно сочиво. После операције око се опоравља, а вид се потпуно враћа.

Успешност операције катаракте зависи од стања на очном дну пацијента, зато је битно јавити се благовремено офталмологу на преглед!

Текст уредила мс Кристина Спајић

Извор: Офталмологија, уредници:Олга Литричин, Милан Благојевић и Добросав Цветковић