1 2 3 4 5

ВестиСиндром карпалног канала или тунела

Синдром карпалног канала или тунела најчешће је место где је неки живац притиснут на људском телу. Синдром карпалног канала или тунела настаје притиском на живац медианус између попречног лигамента костију ручја (дела шаке уз ручни зглоб), сa једне стране, те тетива мишића прегибача прстију и костију ручја, сa друге стране. Функционално гледајући, карпални тунел (канал) затворени је одељак код којег, услед задебљања волумена његова садржаја (тетива и њихових овојница), долази до повећања притиска у њему.

Синдром карпалног тунела погађа особе које у својим свакодневним активностима често напрежу шаке и тиме оптерећују тетиве мишића прегибача прстију и шаке. То су активности попут гимнастике, бициклизма или професије попут столара, тесара, сликара, зидара, затим активности попут цепања дрва, честа употреба шрафцигера, вибрационих машина, шивења и рада на рачунару.
Узроци могу бити различити. Пре свега треба искључити системска обољења којима је синдром карпалног канала само симптом, попут дијабетеса, реуматоидног артритиса, трауме, тумора или цисте у том подручју, накупљања воде у организму као последица трудноће или менопаузе. Три пута чешће погађа жене, а претпоставља се да је разлог томе ужи канал код жена, него код мушкараца. Обично погађа обе шаке, али су симптоми јачи у доминантној (десној код десноруких, левој код леворуких).

Стање се може развити и услед других активности у којма се често употребљава хватање, вучење односно у којима се напрежу шаке. Симтоми се развијају временом, у почетку је присутан бол у зглобу услед активности које напрежу мишиће и тетиве прегибача прстију. Бол се обично осети увече или одмах ујутро. Како се стање погоршава, бол или осећај топлоте, печења се појављује сваки дан приликом активности у којима користимо шаку попут, ношења кеса, намирница, отварања флаше, тегле, руковања и употребе компјутера. Осећај трњења и слабост се такође може појавити у прстима и палцу изузев малог прста.
Пацијенти често осећају укоченост зглоба и прстију ујутро. У већини случајева, синдром карпалног тунела може у потпуности да се излечи применом метода физикалне терапије. Ово подразумева преглед лекара специјалисте и утврђивање под којим условима је дошло до појаве и развоја стања.
Када су искључени други могући узроци специфичних симптома (трњења, оштрих и тупих болова, отока, мишићне слабости шаке), време је да се приступи адекватном лечењу које може бити конзервативно и оперативно.

Приликом конзервативног лечења данас се употребљавају лекови и то најчешће нестероидни антиреуматици (од аспирина, до волтарена, ибупрофена и сл.). Ако они не донесу резултате, може се применити и лечење стероидима, најчешће у облику инекције на место притиска (карпални канал). Сви ти поступци имају ограничено деловање и ретко се примењују сами.
У кућној режији могуће је радити у самом почетку хладне купке, које ће помоћи да се болови, трњење и оток смање. У каснијој фази лечења, а у зависности од стања, хладне се процедуре замењују топлим или наизменичним топло-хладним у комбинацији са вежбама истезања.

По смиривању примарних симптома и након побољшања флексибилности шаке, ваља кренути у последњи корак, и укључити вежбе за јачање ослабљених мишића шаке и подлактице. Ваља рећи да код хроничних синдрома карпалног канала лечење траје више недеља, па и месеци пре минимализирања симптома, или њиховог уклањања. Стрпљење и упорност пацијента најважнија је карика у лечењу.
Понекад, у одређеном мањем проценту, физиотерапија и лекови не донесу адекватно побољшање. Тада је време за размишљање о оперативном лечењу. У овом се случају оперативни захват састоји од пресецања лигамента који чини свод карпалног канала, те се може извести отвореном операцијом или артроскопа.
Иако симптоми могу нестати одмах након оперативног захвата, опоравак у правилу траје више месеци.

Текст на основу извора уредила Ивана Стојменовић, медицинска сестра, Општа болница Панчево.

Извори:
http://www.bilicvision-ortopedija.hr/sindrom-karpalnog-kanala-ili-tunela/
http://drgaletic.rs/sindrom-karpalnog-tunela/
https://www.osteopatija.rs/sindrom-karpalnog-tunela-uzroci-simptomi-i-lecenje/