1 2 3 4 5

ВестиСве већи број младих са карциномом

Половина пацијената који су на болничком лечењу на ОРЛ одељењу су пацијенти који имају неку врсту карцинома. Нажалост, број пацијената са овом дијагнозом је у порасту и све млађи људи се суочавају са овим проблемом. Начелник доктор Вељко Божић истиче да се болест може у потпуности излечити ако се открије у почетној фази.

На ОРЛ одељењу Опште болнице повећан је број пацијената који се лече због рака. Због природе и компликација њихове основне болести неопходно им је болничко лечење. Малигне болести не заобилазе више ни младе људе, па је важно да ослушкујемо своје тело и пратимо симптоме које нам наше тело шаље и потражимо преглед лекара.

„То је патологија која је све учесталија и захвата све категорије становништва. Некада је то било карактеристично само за старију популацију преко 60 година или старије. Данас сам имао операцију код пацијента 61 годиште. Недавно смо имали и пацијента 84 годиште. Нема неког правила од 16 пацијента који су тренутно на одељењу седам је карцинома “,рекао је др Вељко Божић начелник ОРЛ одељења.

Нажалост, број болесника са малигним болестима је у порасту. Често се догоди да особа нема симптоме пре него што се болест утврди. Међутим, доктор Божић истиче да ипак постоје неки знаци због којих се морамо јавити лекару који ће обавити преглед и додатне анализе уколико је потребно.

„Сваки карцином може се излечити на време и добре су прогнозе ако се на време открије. Прве тегобе које пацијент осети, треба да га одведу до доктора и има велике шансе да се болест излечи. Нажалост већина тих пацијента је запуштено и углавном су социјални случајеви, алкохоличари и пушачи у комбинацији и обично се касно јаве. Бол у гуши је један од симптома је најчешћи код карцинома ждрела и отежано гутање. Промуклост која траје дуже од три недеље опет је алармантна ситуација да се јавите лекару“, рекао је Божић.

Уколико имате неке неуобичајене симптоме, најбоље је да уз упут од изабраног лекара дођете код оториноларинголога у болничку амбуланту. Преглед се не заказује и пацијенти буду прегледани истог дана или најкасније сутрадан. Боље је отићи и на превентивни преглед него да буде касно када лечење траје дуго и прогнозе нису увек најбоље, апелују лекари.

Прилог можете погледати ОВДЕ

ИЗВОР: РТВ ПАНЧЕВО, 7. јул 2017. год.