1 2 3 4 5

ВестиКарцином простате

Један од најчешћих карцинома који се јавља у мушкој популацији представља аденокарцином простате.

Уобичајено јесте да карцином простате напредује постепено и углавном симптоми којима се у раној фази манифестује карцином простате у значајној мери могу сугерисати/подсећати на бенигно увећање простате.

Пацијенти се први пут јављају на преглед код уролога са анамнестичким подацима о отежаном мокрењу, испрекиданом млазу мокраће, истањеном млазу мокраће, учестало ноћно мокрење, одложеном почетку мокрења и слично.

Основни фактори ризика за карцином простате су:

-Старост пацијента

-Позитивна породична анамнеза (уколико је неко у продици боловао од карцинома простате или са женске стране од карцинома дојке, у значајној мери се повећава ризик за настанак карцинома простате)

-Гојазност

Увидом у анамнестичке податке као и у старост пацијента, уз адекватан уролошки преглед који подразумева ултразвучни преглед простате као и ректалну палпаторну инспекцију простате, утврђује се могући ризик или сумња на постојање неопластичног процеса. Поред претходно наведених података, лабораторијска анализа ПСА (Простата Специфицни Антиген) из крви, који је неспецифичан туморски маркер, може сугерисати на постојање неопластичног процеса на простати.

Дефинитивна дијагноза се поставља након упућивања пацијента на ТРУС биопсију простате, где се на основу узорка простатичног ткива добијеног биоспсијом и патолошко-хистолошким прегледом истог, поставља дефинитивна дијагноза карцинома простате.

Даљи третман и лечење карцинома простате зависи од стадијума у којој је откривена болест (хируршко лечење, медикаментозно лечење или зрачна терапија).

Посебну пажњу треба скренути свим пацијентима мушке популације преко 50 година старости да се бар једном годишње обрате урологу ради рутинског уролошког прегледа и дијагностике.

Важно је нагласити, да симптоми карцинома простате су неспецифични, да се могу јавити слични симптоми и код доброћудног увећања простате као и код других обољења која могу довести до проблема са адекватним пражњењем мокраћне бешике.

Основна препорука се састоји од савета, да се сваки пацијент преко 50 година старости , без обзира да ли постоје или не постоје раније наведени симтоми, јави на уролошки преглед.Код пацијената, код којих постоји повећан ризик од обољевања од карцинома простате услед генетске склоности истом, рутински годишњи преглед треба започети са 45 година старости.

Др Оља Латас

Референце:

- Mayo Clinic http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/prostate-cancer/symptoms-causes/dxc-20317959

-American Cancer Society https://www.cancer.org/cancer/prostate-cancer.html