1 2 3 4 5

ВестиКарцином гркљана (larinksa)

Карцином гркљана (ларинкса) је најчешћа малигна творевина у подручју главе и врата. Болест се чешће јавља код мушкараца средњег и старијег животног доба. Већа учесталост се повезује са пушењем и конзумирањем алкохола.
Планоцелуларни карцином (врста карцинома порекла ћелија слузокоже) је најчешћи, док су остале врсте карцинома и саркоми значајно ређи.

Карцином гркљана се према локализацији дели на: супраглотидни, глотидни и субглотидни, односно на оне изнад, у нивоу, и испод гласних жица.

Ова подела је веома важна јер од места тумора зависи појава симптома, а у вези са тим и време постављања тачне дијагнозе и почетка лечења. Осим тога, супраглотидни и субглотидни карциноми дају метастазе у регионалне лимфне чворове више од глотидних.

Глотидни карциноми, због брзог захватања гласних жица, узрокују промуклост врло рано у свом настанку, а мање метастазирају од два поменута. Из та два разлога, могуће је глотидне карциноме открити у раној фази кад још нису локално узнапредовали и немају лимфне метастазе.
Зато је важно подвргавање ларингоскопији свих болесника који су промукли више од две недеље. На глотидне карциноме отпада преко 60% свих карцинома гркљана.

Супраглотидни (подручје изнад гласних жица) и субглотидни (испод њих) тумори имају лошију прогнозу јер касно дају симптоме и рано метастазирају у лимфне чворове.

Који су симптоми карцинома гркљана?
главни симптом код већине болести гркљана је промуклост
промуклост која траје дуже, не пролази на лечење и појачава се временом, може указати да се ради о туморском процесу на ларинксу
могућа је и појава веома непријатног задаха из уста код нешто већих тумора
велики карциноми ларинкса могу узроковати поремећаје дисања сужавањем дисајних путева
када се карцином гркљана прошири на околне структуре, или метастазира у регионалне лимфне чворове примећује се оток на врату
може постојати отежано гутање (дисфагија)

Како се поставља дијагноза карцинома гркљана?
Како се промуклост јавља код многих болести гркљана у диференцијалној дијагнози долазе у обзир сви поремећаји, почев од хроничног ларингитиса, до разних бенигних тумора ларинкса.

Дијагноза се потврђује ларингоскопијом (снумањем гркљана посебним оптичким уређајем) са узимањем ткива за хистолошку анализу. Често је најбоља метода ларингомикроскопија којом се може одредити тачно место тумора.

О степену проширености самог тумора и евентуалној захваћености осталих структура у врату, више информација пружају ЦТ (скенер) и НМР (нуклеарна магнетна резонанца).

Како се лечи карцином гркљана?
Успех лечења зависи од стадијума у ком је откривен малигни процес, тј, од раширености тумора.

За ране глотидне карциноме, терапија зрачењем, или оперативно одстрањење захваћене гласне жице (хоредецтомиа) резултира петогодишњим преживљењем од 85 до 95%.

Уколико је тумор ограничен на саму гласну жицу, почиње се зрачењем због квалитета гласа касније.

У лечењу већих карцинома глотидног подручја потребна је хируршка интервенција. Често је могуће очувати говор. Ипак, велики тумори захтевају одстрањивање гркљана у целини са губитком нормалног говора.

Лечење супраглотидних и субглотидних карцинома такође зависи од величине тумора.
Хемотерапија има своје место у лечењу карцинома гркљана, било као преоперативно, или постоперативно лечење.
Уколико се ради о карциному који је метастазирао у лимфне чворове врата, лечење је хируршко и захтева ресекцију врата са одстрањењем лимфних чворова код конзервативне ресекције, или уклањање целокупног поткожног ткива, и мишића заједно са чворовима код радикалне ресекције.
Посебан проблем код великих операција гркљана представља губитак гласа, што је велики проблем за пацијента.
Говорна рехабилитација се базира на усвајању езофагеалног говора, а постоји и могућност пласирања електронских симулаора гласа.

Извор: симптоми.рс
датум: 4.3.2022.