1 2 3 4 5

ВестиКАРЦИНОМ ДОЈКЕ КОД МУШКАРАЦА

Карцином дојке није нешто од чега могу да оболе само жене. Мушкарци јесу много мање склони раку дојке, али треба размишљати да код сваког мушкарца ипак постоји могућност да се овај карцином развије. На сто жена оболелих од карцинома дојке долази један мушкарац оболео од ове болести.

У просеку, код мушкараца је приликом постављања дијагнозе болест у каснијој фази него код жена. Код мушкараца је чешће него код жена рак већ метастазирао на друге органе. Самим тим су изгледи за преживљавање мањи него код жена.

Код мушкараца се карцином дојке најчешће јавља у 60-им и 70-им годинама живота. Као и код жена, на карцином дојке код мушкараца утицај имају хормони: висока концентрација естрогена, промена односа андрогена (мушки полни хормони) и естрогена (женски полни хормони или превелика осетљивост ткива дојке на нормалну концентрацију естрогена. Једно од чешћих стања које доводе до повећаног нивоа естрогена код мушкараца је цироза јетре.

Главни симптоми болести су појава безболне отеклине испод брадавице, секреција (цурење) из брадавице, увлачење једне брадавице или спонтано настала рана на брадавици. Цурење (секреција) из дојке је ретка појава, али је врло озбиљан знак, јер је у више од 75 одсто случајева узроковано карциномом. Сваки новонастали ,,чворић“ или ,,квржицу“ у мушкој дојци би требало проверити и искључити да се не ради о малигној болести. Врло често појави карцинома може претходити гинекомастија (доброћудно повећање дојки код мушкараца). До увећања целе дојке долази под дејством хормона. Такође, одређени лекови имају за нежељено дејство увећање дојки код мушкараца, али не изазивају сам карцином дојке. Дакле, увећање дојки (гинекомастија) је бенигно стање и није исто што и тумор у дојци.

Дијагностика је врло слична дијагностици код карцинома жена. Лабораторијски налази, ултразвучни преглед, биопсија, компјутеризована томографија (ЦТ) или магнетна резонанца су у различитим комбинацијама саставни део преоперативне припреме или дијагностике и одређивања стадијума болести. Стадијум болести се одређује према ТНМ класификацији, као и за карцином дојке код жена. Хирушко лечење је основни модалитет лечења. Да ли ће бити одстрањена цела дојка или не зависи од узнапредовалости тумора. Ако је болест дисеминована, тј. раширена по телу примењује се системско лечење. Индикације за хемиотерапију и радиотерапију (зрачење) су исте као код карцинома дојке код жена. Након окончаног лечења потребно је вишегодишње праћење зато што пацијенти имају повећан ризик од поновне појаве болести, посебно пацијенти који су приликом постављања дијагнозе имали мање од 50 година.

Прогноза карцинома дојке код мушкараца је знатно лошија него код жена. То може бити промењено, уколико се обрати пажња да ова болест може да се јави и код мушкараца. Дакле, подизањем свести, ширењем сазнања да мушке дојке нису заштићене од рака, може се посумњати на болест благовремено, а самим тим утицати на исход болести. Док се женској популацији саветује да се редовно самопрегледају једном месечно, мушкој популацији се саветује да то учине једном у два месеца.

У случају да пронађете или уочите било какву промену, одмах се јавите лекару.

Текст уредила др Мирјана Бркић

Литература:

1. Ј.Глишић, Ј.Недовић, Љ.Васић, Б.Марковић-Филиповић,М.Протић-Приказ случаја, Онколошко одељење,Клинички центар Крагујевац

2. Рак дојке код мушкараца, www.vreme.com