1 2 3 4 5

ВестиКамен у бубрегу разлог честих посета урологу

Последњих недеља, на Уролошком одељењу Опште болнице Панчево, пацијенти најчешће помоћ уролога траже због камења у бубрегу, бешици и мокраћним каналима. Начелник Урологије др Предраг Вујић, разјаснио је које се операције могу урадити у Општој болници Панчево, и из ког се разлога поједини пацијенти упућују у друге центре.

Болове, када се избацује камење из бубрега, најчешће упоређују са порођајним боловима. На Уролошком одељењу велики број пацијента буде хоспитализован баш због разбијања камена у мокраћном каналу или бешици. Пацијенти који имају камен у бубрегу упућују се у друге центре где се то ради савременијим методама.

„На Уролошком одељењу Опште болнице Панчево, врши се решавање камења у бешици и мокраћним каналима. Ради се разбијање камена. Али нажалост, апаратуром којом радимо не можемо да разбијемо камен у бубрегу. За такво разбијање постоји комфорнија процедура и мање агресивна, без анестезије и без бола, и она се обавља у Београду", изјавио је др Предраг Вујић, начелник Урологије.

Највећи проблем настаје када се камен заглави у мокраћним каналима, јер пацијент трпи огромне болове. Тада је помоћ лекара неизоставна. Такве ситуације се решавају нашој болници.

„Уретанореноскоп је апарат којим улазимо у мокраћне путеве и ми разбијамо камен. Принцип рада је пнеуматски чекић, како разбија асфалт тако и ми разбијамо камен. У највећем броју људи спонтано избаце камен. Бубрези су парни органи и по правилу се запуши један, ретко оба. Ако се деси да су оба бубрега запушена то стање је опасно по живот. Бубрези су битан филтер организма који избацује све штетне материје", додао је др Предраг Вујић.

Камен у бубрегу је често обољење, тачан узрок његовог настанка није познат. Мушкарци су скоро три пута подложнији од жена. Тегобе се обично јављају између двадесете и педесете године живота. Чешће су лети, када се повећава стварање витамина Д, а због појачаног знојења, губи се течност и урин постаје концентрованији. Претпоставља се да су главни кривци за настанак камена у бубрегу генетика, прекомеран унос соли, калцијума и дехидратација.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево, 25.9.2018.