1 2 3 4 5

ВестиБесплатни превентивни прегледи у Општој болници Панчево

Општа болница Панчево и Дом здравља и ове недеље организовали су бесплатне превентивне прегледе, учествујући на тај начин, у акцији коју организује Министарство здравља. Грађани су могли да ураде ултразвук абдомена, изваде крв како би урадили лабораторијске анализе - тумор маркери гастроинтестиналног тракта, док су жене, старости од 50 до 69 година, могле да ураде и мамографију.

Добар одзив је обележио и ову акцију бесплатних превентивних прегледа. Грађани који су се одазвали позиву да дођу и, без обзира да ли су осигурани или не, могли да ураде ултразвучни преглед абдомена, тумор маркере гастроинтестиналног тракта, док су жене могле да ураде и мамографију.

„Ово ми значи много. Немам речи. Хвала држави за све” , рекла је суграђанка.

„Дуго нисам обављала прегледе и ово ми много значи. Видећемо шта ће да буде и шта ће да кажу ” , казала је суграђанка.

„Ево, дошла сам да искористим и ово вађење крви, и УЗ” , рекла је суграђанка.

„Значи ми што не морам дуго да чекам. То је предност када је оваква ситуација да је искористимо ” , каже суграђанин.

„Не морам да чекам. Превентиве ради” , рекао је суграђанин.

У акцију превентивних прегледа увек су укључени и Општа болница и Дом здравља. У Специјалистичком центру Опште болнице рађен је ултразвук абдомена, мамографија и вађена је крв за одређивање тумор маркера.

„Све тече како смо предвидели, у најбољем реду. Организовали смо се на најбољи начин, већ пети пут радимо овако. Прошли пут имали смо више од 660 прегледа. Очекујемо данас нешто мање, али све иде својим током. Није велика гужва, али грађани долазе у континуитету. Јако смо задовољни. Код нас у болници се ради УЗ абдомена, вади се крв за тумор маркере и мамографију, док у Дому здравља УЗ и мамографија” , рекао је др Слободан Продановић, помоћник директора Опште болнице у Панчеву.

У више од 100 здравствених установа широм Србије организовани су бесплатни превентивни прегледи и сви који су желели да провере здравствено стање могли су то да учине до 16 часова. Превентивни прегледи се организују по препоруци Министарства здравља, јер су превенција и рана дијагностика најбољи су пут до очувања здравља.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево 28.01.2018.