1 2 3 4 5

ВестиТВ Панчево - Гошћа "Јутарњeг програма" - начелник Одељења урологије и ПР Опште болнице Панчево, др Слађана Ковачевић

Говоримо у ситуацији која је много боља, јер је број хоспитализованих доста смањен. Чини се да нам овај вирус, иако поптуно непредвидиљив, полако дозвољава да се вратимо у нормалу. Тако се Општа болница Панчево током читаве две године борила против ковида али и у својој зеленој зони са свим болестима које иначе лечи.

Гост „Јутарњег програма" РТВ Панчева била је др Слађана Ковачевић, начелник Одељења урологије и ПР Опште болнице Панчево.

„Најзад смо дочекали још један круг примирја, ма колико то трајало. Тренутно је хоспитализовано 17 пацијената на одељењу за Заразне болести, односно Инфективном одељењу. Затворили смо старо Грудно одељење, и све спратове у којима смо лечили оболеле од Ковид вируса у интернистичком блоку. На своја места су се вратила одељења Неурологије, Грудно одељење, такође други, трећи и четврти спрат Интерног одељења. Сав посао се обавља неометано. Инфектолози се још увек боре са ковидом и то ће још неко време сигурно бити тако", говори др Слађана Ковачевић, начелник Одељења урологије и ПР Опште болнице Панчево.

„У болници смо све време имали и зелену зону у којој смо успешно лечили пацијенте. Поносна сам на своје колеге који су се борили на два фронта, а посебно на наш менаџмент који је добром организацијом омогућио да све то неометано функционише. Тренутно нема гужви и томе је помогао рад у зеленој зони јер је функционисањем смањио и број прегледа који би чекали да се сада обаве. Нагласила бих иницијативу наших лекара да се уведу неке нове методе и технике рада у хируршком али и у интернистичком блоку. Рецимо лапараскопија је пример једне водеће методе која се примењује у Хирургији. Болница такође наставља са новим набавкама апарата и инструмената али о томе ћемо причати како остварујемо планове", додаје др Слађана Ковачевић, начелник Одељења урологије и ПР Опште болнице Панчево.

Као начелника службе Урологије питали смо докторку Слађану Ковачевић о функционисању одељења Урологије:
„На уролошком одељењу начешћа су проблеми са простатом, отежаним или тешким мокрењем, уринарне инфекције како код мушкараца тако и код жена. Такође и упорне уринарне инфекције које се јављају услед пада имунтета. Нажалост пуно тумора бубрега, бешике, карциноми простате који се и код нас решавају, нпр. др Предраг Вујић ради радикалне простатектомије па не морамо слати пацијенте за Београд, за шта се обучавају и наша два лекара. Тако да радимо на унапређењу рада нашег одељења. Битно је препознати на време болест. Оно што би требало урадити је ултразвук стомака мале карлице где се мери волумен простате, резидуални урин односно колико заостаје након мокрења, тумор маркер, основну лабораторију, седимент урина и уринокултуру, тада уролог може да реши нешто или да каже у реду видимо се за годину дана", саветује др Слађана Ковачевић, начелник Одељења урологије и ПР Опште болнице Панчево.

Више можете погледати у видео прилогу ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево
датум: 24. 3. 2022.