1 2 3 4 5

ВестиНове иновативне методе оперисања у Општој болници Панчево

У панчевачкој болници прошле недеље заједно са колегама са Ургентног центра Клиничког центра Србије, урађене две иновативне операције које нису до сада рађене у нашој болницеи. Обављена је лапараскопска операција киле и слепог црева. Оваква хирушка интервенција је лакша за пацијента због минималног реза и бржег опорава.

Поред повећаног броја оболелих од ковида 19 који се лече у Општој болници Панчево у овој установи настављају са иновативним решењима у хирургији. Недавно су хирурзи из Ургентног центра Србије у нашој болници обавили операцију киле и слепог црева лапараскопски.

„Претходне недеље долазиле су колеге из Ургентног центра и радиле операцију киле у лапараскопској техници, једну је урадио наш доктор Немања Ђурица и то ће бити опредељење и за убудуће. Радили смо и пар лапараскопских операција и слепог црева. Велика добит за пацијента нема ожиљка, рана брже зараста и пацијент брже иде кући", рекао је др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево.

У панчевачкој болници почели су да раде регионалну анестезију под контролом ултразвука, која доноси бенефите у ортопедији.

„Под контролом ултарзвука се даје анестезија како би се избегла класична анестезија. Био је договор да колеге из Русије дођу у октобру али због епидемиолошке ситуације то је одложено, надамо се да ће у марту то бити могуће. Позваћемо и друге колеге из других болница и тако да ћемо бити центар збивања у Србији", каже др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево.

„Нови апарат за анестезију је стигао у болницу а колко је то значајно и лакше радити када се медцински апарати редовно обнављају посебно у ситуацији са ковид пандемијом", објашњава доктор Слободан Овука.

„Други нови апарат за анестезију који је стигао за непуни месец дана. Захваљући њему рад је квалитенији и лакши. Имамо довољан број апарата на сваком пунктом па не морамо да преносимо. Два парата за непуних месец дана смо некада чекали више година", додаје др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево.

У Општој болници поред црвене зоне у којој се лече ковид пацијенти све време функционише и зелена зона намењна свима који због других болести захтевају дијагностику и лечење у Општој болници. Поред хитних операција раде се и све остале хирушке интервенције које спадају такозване хладене.

Више о овоме погледајте ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево
датум: 12.2.2022.