1 2 3 4 5

ВестиГрип (инфлуенца)

Грип је акутно инфективно обољење изазвано вирусима инфлуенце. Испољава се симптомима и знацима обољења горњих и, или доњих дисајних путева, а често је праћен и системским манифестацијама као што су повишена температура главобоља, малаксалост, болови у мишићима.

Вируси инфлуенце инфицирају око 10.000.000 људи широм света сваке године. Инфекција се преноси најчешће капљичним путем, посредством аеросола који се формирају при кашљу, кијању или говору,а ређе се преноси директним контактом или помоћу контаминираних предмета.

Грип се у умереном климатском појасу јавља скоро сваке године, у хладнијим месецима, а епидемије се јављају обично у интервалима 1-3 године и најчешће су изазване вирусом инфлуенце А.

Док вирус инфлуенце Б изазива лакша обољења, а епидемије су веома ретке пошто су варијације хемаглутинина и неураминидазе много ређе и мање интензивне него код вируса инфлуенце А.

Вирус инфлуенце Ц најчешће изазива крактоктрајна обољења горњих дисајних путева, али је већИнкубација грипа траје 18-72 сата и зависи од количине вирусног инокулума.

Болест почиње нагло, системским симптомима као што су повишена температура, главобоља, знојење, малаксалост, болови у мишићима и зглобовима, а праћена је симптомима инфекције респираторног тракта, најчешће кашљем и гушобољом. Код старијих особа грип се може манифестовати само повишеном температуром, малаксалошћу и конфузним стањем, без икаквих респираторних симптома. Након 3-4 дана обично долази до нормализације телесне температуре и побољшања општег стања, али респираторни симптоми постају израженији и могу се одржавати недељу дана и дуже.

Најчешће компликације грипа су пнеумоније:

1.примарна грипозна пнеумонија,

2.секундарна бактеријска пнеумонија

3.удружене вирусне (грипозне) и бактеријске пнеумоније.

Код некомпликованих случајева грипа, терапија је само симптоматска (антипиретици, аналгетици, витамини).

Прехладу увек прати запушен нос, кијање, бол у грлу, кашаљ, а повишена температура се јавља углавном код млађе деце и најчешће трају од пет до седам дана.

Сви ови симптоми се постепено смирују, и по правилу не захтевају одлазак лекару. Људи често греше мислећи да је свака прехлада, вироза или болест с температуром грип.

Симптоми код класичног грипа наступају нагло, за неколико сати, с високом температуром, главобољом, боловима у мишићима и зглобовима и јаком изнемоглошћу која баца људе у кревет.

Главна разлика између грипа и прехладе лежи у интензитету болести.

Симптоми грипа су слични симптомима прехладе, само што су израженији и дуже трају. Код грипа је, за разлику од прехладе, јако изражен сезонски карактер. Оно што је веома важно то је да се вирус не лечи антибиотицима. Они се користе искључиво у борби против бактерија.

Дешава се да се на вирус надовеже бактеријска инфекција услед ослабљеног имунитета, када лекар преписује антибиотик. Али то никако не радите на своју руку, већ само ако вам лекар тако саветује.

Текст на основу извора уредила Ивана Стојменовић мед. сестра

Извори:

http://www.simptomi.rs/index.php/bolesti/22-infektivne-bolesti/1513-grip-influenca

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/sta-vas-lomi-kako-da-razlikujete-grip-od-prehlade/2cvg7rt