1 2 3 4 5

ВестиУринарне инфекције

Уринарни тракт сачињавају мокраћна бешика, бубрези и канали који их спајају. Овај систем производи мокраћу и избацује је изван нашег тела. Када микроорганизми из дебелог црева продру у уретру (канал кроз који се из мокраћне бешике урин избацује ван), настаје уринарна инфекција.

Уринарне инфекције представљају озбиљан здравствени проблем и спадају у ред најучесталијих инфекција. Свака друга жена ће бар једном у свом животу имати уринарну инфекцију, а око 10 одсто жена има инфекције које се више пута понављају.
Ешерихија коли је најчешћи узрочник ових инфекција, а њено природно станиште је завршни део дебелог црева. Због непосредне близине ове бактерије лако прелазе из свог нормалног места боравка до вагине и спољашњег отвора мокраћног канала, где се размножавају и шире ка бешици, горњим мокраћним путевима па све до бубрега, изазивајући уринарне инфекције.

Пад имунитета, недовољан унос течности, дијабетес, присуство песка и камена у мокраћним путевима и сексуални односи су фактори ризика за олакшано настајање уринарних инфекција.

Упала обично почне са изненадним болом и осећајем тежине у мокраћној бешици. Са болом и притиском у доњем делу трбуха јавља се и потреба за учесталим мокрењем, што је одбрамбена реакција организма који на тај начин жели да се ослободи, да избаци те бактерије. Даље, присутан је и осећај печења при мокрењу, што пацијенткиње објашњавају као да "жилети пролазе кроз мокраћни канал". Оно што их највише уплаши, а што није у ствари много забрињавајуће, је крв при крају мокрења.

Повишена температура, бол у леђима, мучнина или повраћање нису уобичајени симптоми инфекције мокраћне бешике али могу да се јаве код особа са инфекцијом бубрега (пијелонефритисом). Ако приметите ове симптоме одмах морате да обавестите свог лекара.

* Да ли је у питању инфекција мокраћне бешике или нешто друго? — Пецкање приликом уринирања може да се јави и код пацијената са вагинитисом (нпр. гљивичном инфекцијом) или уретритисом (инфламацијом уретре). Због тога је врло важно да консултујете лекара пре него што предпоставите да се ради о инфекцији мокраћне бешике.

* То је једина инфекција где имамо право да почнемо антибиотску терапију без доказа, односно без налаза урина. Налаз може да се да на анализу, али не мора да се чека да се започне са терапијом.
Уринокултуром се потврђује само присуство бактерија, али да ли постоји упала или је у питању само колонизација бактерија утврђује се и обичним налазом урина. Јер, ако нема леукоцита у урину, а пацијенткиња нема тегобе, присуство бактерија у урину је потпуно безазлено. И то се не лечи.

ЛАЖНИ НАЛАЗИ
* Да ли може налаз урина да прикаже бактерије и ако не постоје?
- Кад се даје урин на анализу, регија треба да буде опрана, затим, да се да средњи млаз урина. Грешка је и што пацијенти често рано ујутру дају мокрћу па је однесу после три или четири сата у лабораторију, а тамо још стоји неколико сати. На собној температури, на примера, од десет бактерија за сат времена имаћете сто хиљада бактерија.
- Уринокултуром се потврђује само присуство бактерија, али да ли постоји упала или је у питању само колонизација бактерија утврђује се и обичним налазом урина. Јер, ако нема леукоцита у урину, а пацијенткиња нема тегобе, присуство бактерија у урину је потпуно безазлено. И то се не лечи.

Дуго је владало правило да се инфекција лечи са три врсте антибиотика који се смењују, па је лечење трајало и до месец дана. Међутим, установљено је да склоност ка новој инфекцији апсолутно није смањења са дужином трајања антибиотске терапије. Сада се сматра да антибиотик треба давати од три до пет дана, чак не увек антибиотик, већ уроантисептик. Јер, антибиотици код жена често праве вагиналне гљивичне инфекције, што их уводи у нови проблем.

7 Практичних (додатних) савета како против уринарне инфекције
- Први и основни савет је повећање уноса течности, јер се тако смањује концентрација бактерија у мокраћним органима, а чешћим измокравањем се оне и механички одстрањују.
- Треба избегавати хладне и газиране напитке.
- У периодима лечења уринарних инфекција треба редуковати унос слаткиша.
- Избегавати полне односе.
- Престати са употребом спермицидних контрацептива.
- Повећати ниво личне хигијене.
- Не треба одлагати мокрење, већ напротив измокравати се што чешће.

Текст на основу извора уредио медицински техничар Милан Кивић, Општа болница Панчево

Извори:
https://www.belmedic.rs/bolest/infekcije-urinarnog-trakta
http://intertim.net/infekcije-mokracne-besike/
https://zena.blic.rs/zdravlje/urolog-vma-objasnjava-mogu-li-se-urinarne-infekcije-izleciti-prirodnim-putem/lgj84j2
http://www.novosti.rs/vesti/lifestyle.304.html:385006-Kako-izleciti-urinarnu-infekciju