1 2 3 4 5

ВестиИмуномодулаторна терапија - терапија за успоравање и мењање неповољног тока болести код оболелих од мултипла склерозе

Данас још не постоје лекови којима се мултипла склероза МС може излечити, али постоје лекови којима се може значајно успорити или чак зауставити напредовање болести, број релапса и појава нових оштећења (лезија) у нервном систему.

Постоје три основне форме болести:
Pелапсно-ремитентна (РР) МС, коју карактерише појава наглих погоршања неуролошког статуса, са периодом потпуног опоравка, међутим, уколико се код ових болесника не примењују лекови који модификују природни ток болести, код 2/3 оболелих ће се након 11-23 године од појаве првих симптома развити секундарно прогресивна фаза болести (СПМС), где долази до незаустављивог и неповратног нагомилавања неуролошког дефицита и онеспособљености.
Код 10-20% пацијената јавља се примарно прогресивна (ПП) МС, која се карактерише спором, прогресивном и непрекидном акумулацијом неуролошког дефицита од самог почетка болести. Први атак демијелинизационог обољења који сугерише МС се зове клинички изоловани синдром (КИС).

Лекови који се примјењују у лечењу МС-а називају се терапија која модификује природан ток болести. Она обухвата веома широку лепезу лекова од којих се неки примењују ињекционо (под кожу или супкутано, у мишић или интрамускуларно, у вену или интравенски), а други на уста (орално). Велики број доступних лекова користи се за лечење најчешће форме МС- релапсно ремитентне мултипле склерозе (РРМС), а данас су нам на располагању и лекови за третман ретке примарно прогресивне (ППМС), као и секундарно прогресивне мултипле склерозе (СПМС) са релапсима.
За терапију релапса МС се најчешће примењују високе дозе кортикостероида, и то пре свега интравенска примена 1000 мг метилпреднизолона током три или пет узастопних дана. У зависности од тежине клиничке слике, могу се примењивати и веће односно мање дозе лекове, а код тешких, онеспособљавајућих релапса болести, који не реагују на примену стандардне терапије или уколико постоје контраиндикације због којих ову терапију нисмо у могућности да примењујемо, потребно је да се спроводе и терапијске измене плазме.
Године 1993. је регистрован први препарат интерферона-бета (ИНФ-β), Бетаферон, чиме је започета права револуција у терапији МС. Интерферони су природни гликопротеини са анти-инфламаторним и имуномодулаторним својствима. Ефекат остварују својим антиинфламаторним и имуномодулаторним својствима које остварују различитим начинима: инхибицијом Т-ћелијске активације и пролиферације, апоптозом односно уништавањем аутореактивних Т ћелија, индукцијом регулаторних Т ћелија, инхибицијом миграције леукоцита преко крвно-мождане баријере, модулацијом цитокина и потенцијалном анти-вирусном активности. Постоје две терапијске формулације лека: ИНФ-β 1б Бетаферон, ИНФ-β 1а (Ребиф и Авонекс).
Глатирамер ацетат (копаксоне) представља кополимер амино-киселина чији механизам ефекта није у потпуноси разјашњен, али се претпоставља да ефекат постиже имуномодулацијом Т-ћелијске активности. Студије које су поредиле ефективност глатирамер ацетата са ИНФ-β нису показале постојање клинички значајне разлике у ефективности између ова два лека, тако да су они врло сличне ефективности.

На крају, можемо закључити да је садашњост МС веома светла и оптимистична уколико узмемо обзир да се током претходних деценија од пацијената дијагноза сакривала и кодирала различитим именима, као и да није постојала ниједна једина терапијска могућност, данас говоримо о потпуно другачијој страни овог обољења, јер је данас доступан велики спектар терапијских могућности, а свакако се најбољи ефекат постиже применом лека који ће неуролог и пацијент након детаљног и разговора, уз обострано поверење и разумевање, заједно изабрати.

Светски дан борбе против мултипла склерозе, аутоимуне болести која напада централни нервни систем и која има веома непредвидив ток обележава се 30. маја. У Србији у 2022. години још увек не постоји Национални регистар за мултипла склерозу, стога се само претпоставља да је од ове болести у Србији оболело око 12.000 пацијената. Само 2.500 њих има приступ терапији.

Текст на основу извора уредио тим за примену имуномодулаторне терапије службе за неурологију, Опште болнице Панчево

Извори:
https://medicalcg.me/imunomodulatorna-terapija/
https://multiplaskleroza.org.rs/terapija/