1 2 3 4 5

ВестиЗахваљујући хуманитарној групи бајкера „BBH", у Панчево стигла хуманитарна помоћ

У Панчево је стигао велики хуманитарни конвој из Немачке. Захваљујући бајкерима Општа болница Панчево, Дом здравља и Дом за лица са оштећеним видом добиће око 20 тона половне, али веома очуване медицинске опреме и немедицинског материјала.

Хуманитарна група бајкера „BBH" из Немачке већ 18 година организује донаторске акције. Они у својој земљи током године прикупљају половну, али исправну и мало коришћену опрему, коју и додатно сервисирају и након тога је поклањају у два града из две државе. Овог пута одлучили су да помогну болницама у Србији и Румунији.

„Почело је тако што је наш члан Растко Васић упознао један део њихове екипе. Направио је први контакт и они су онда дошли код нас да виде какво је стање у панчевачкој болници. Након тога су кренули у прикупљање опреме", објашњава Синиша Штампић из бајкерског клуба „Сиријус" из Панчева.

„Ми бајкери желимо да ширимо идеју солидарности, јер се ми међусобно сви лепо дружимо и солидарни смо. Правимо често међународне акције и имамо своју мрежу преко које конкретно помажемо другим људима", истиче Херман Мунзел из бајкерског клуба „BBH".

Хуманитарни конвој од 24 камиона-шлепера пратили су бајкери из седам држава и сви заједно су у царинској зони „Луке Дунав" у Панчеву истоварали допремељену робу.

„Има доста болничких кревета, неколико операционих столова, један обдукциони сто, доста постељине, душека, униформи, два ултразвучна апарата, тако да је ово једна од највећих помоћи за нас у последњих 10 година", наводи директор Опште болнице Панчево, др Слободан Овука .

Ову велику хуманитарну акцију подржала је и локална самоуправа која је наградила најзаслужније што је Панчево добило значајну помоћ.

„Морам да похвалим и предузећа као што су „Банат шпед", „Лука Дунав" и „Меди сана", јер су пружили без надокнаде своје услуге и на тај начин су помогли ову сјајну активност", каже градоначелник Панчева Саша Павлов.

Око стотину мотоциклиста и камионџија након обављеног посла наставили су дружење са Панчевцима на обали Тамиша, где су склопљена нова пријатељства која могу допринети неким новим хуманитарним акцијама од којих ће сви имати корист.

Извор: Радио телевизија Србије
Aутор: Горан Јовичић
Петак 7. јун 2019.